Del av Pilgrimstapeten
Foto: A Rosengren
Av en f d kollega och vän fick jag idén till det här inlägget. A hade i somras varit i Värmland och passade då på att besöka Utmarksmuséet i Ransby i Nordvärmland för att titta på Pilgrimstapeten.
Inspiration till Pilgrimstapeten är hämtad från Bayeuxtapeten, som broderades i Normandie, Frankrike 1067-1076. Den är 70 m lång och skildrar slaget vid Hastings. Mer info om Bayeuxtapeten här.
Den svenska motsvarigheten, Pilgrimstapeten, är en 40 m lång bonad, broderad med ullgarn på linneväv och återger Pilgrimsleden från Hammarö till Trondheim. Arbetet, som bedrevs i projektform av tio arbetslösa kvinnor från Nordvärmland och Solör i Norge, tog två år att färdigställa (1995-1997) och att Pilgrimstapeten kom till stånd beror i hög grad på Nils Gunnar Svenssons initiativ och konstnärliga kreativitet.
Tapeten ställdes första gången ut i Trondheim i samband med stadens 1000-årsjubileum. Därefter har den visats på Sticklestads Nationale Kulturcenter och Stockholms Medeltidsmuseum innan den återbördades till Ransby, där den fått en egen byggnad, Pilgrimshärbärget. Pilgrimstapeten lär vara ett av "Värmlands sju underverk".
Modell av Pilgrimstapeten
Foto: A Rosengren
Skiss
Foto: A Rosengren
De tio arbetslösa kvinnorna i olika åldrar, beordrades till Ramsby, där de, med eller utan tidigare erfarenhet av broderi, fick i uppdrag att färdigställa detta magnifika konstverk. (AMS-jobb?) Säkert hade de trevligt under de två år de arbetade tillsammans. Åtminstone kan man tro det när man läser direktiven.
Foto: A Rosengren
Jag har visserligen inte sett Pilgrimstapeten själv men av namnet att döma bör motiven på den vara betydligt fredligare än de på den franska Bayeuxtapeten. Nu har jag ytterligare ett resmål på min lista - Ramsby i Värmland.
Tack A för de fina fotografierna och för uppslaget.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar