tisdag 27 september 2011

SILVERTÄRNAN

Silvertärna


En av mina vänner har gjort mig uppmärksam på den fantastiska silvertärnan, som är det djur som flyttar allra längst mellan häckningsplatsen på norra halvklotet och vinterkvarteret i Antarktis. Som längst flyttar denna havsfågel 40 000 km årligen (tur och retur), vilket motsvarar ett varv runt jorden. Genom dessa långa förflyttningar är silvertärnan den organism som sammanlagt får uppleva flest soltimmar per år. Flytten sker ofta i mindre flockar på ca 10 fåglar, som flyger precis ovanför vågkammarna under den två till tre månader långa resan.

Man har funnit silvertärnor som har blivit över trettio år gamla, vilket betyder att de har tillryggalagt ungefär 1 200 000 km under sin livstid. Imponerande!

I Sverige förekommer silvertärnan från slutet av april till början av augusti. Den häckar i ytterskären utefter väst- och ostkusterna men också vid Vänern, i fjällen och vid vatten i Norrlands inland.

Silvertärnan är monotypisk, d v s den har inga underarter.

Det finns mycket att säga om denna fantastiska flygare, bl a att färgen på ben, näbbar och fjädrar varierar beroende på fågelns ålder men det får räcka med en beskrivning av en vuxen silvertärna, som är 33-39 cm lång, varav den kluvna stjärten utgör 7-11,5 cm. Vikten är drygt 100 g. Häckningsdräkten består av helsvart hjässa, blodröda fötter och näbb som helt saknar svart spets (till skillnad från fisktärnans näbb). Nedre delen av strupen, halsen och buken är grå. Under goda ljusförhållanden kan man se att den övre delen av strupen och kinden är vit. Vingens ovansida är ljusgrå medan vingpennorna är vita och genomskinliga sedda underifrån med svart längst ut på spetsarna. I vinterdräkt har den vuxna silvertärnan svart näbb och gråsvarta ben. Den helsvarta hjässan har då delvis ruggats bort, så att fågeln har vit panna medan hjässa och nacke är svarta. Kinden, strupen, bröstet och undersidan är vita.

Själv är jag ingen fågelkännare och räknar inte med att någonsin kunna avgöra vilka som är unga och vilka som är vuxna silvertärnor, utan är nöjd om jag kan lära mig att skilja silvertärnan från fisktärnan. Min gissning är dock att silvertärnan på bilden är en vuxen fågel i häckningsdräkt. Visserligen ser man inte fötterna som skall vara blodröda om detta stämmer. Röd näbb har den i alla fall. Utan svart spets, för om den hade haft det hade det varit en fisktärna.

Jag skulle gärna vilja veta varför silvertärnorna flyger alldeles nära vågtopparna. Fåglarna måste säkert hushålla med sina krafter på sina långa färder. Kanske har det något med det att göra? Kanske för att få mat från havet? Någon som vet? Men ibland måste de väl flyga över land också och då är det nog bäst att de stiger mot skyn, så att de inte krockar med träd och annat som kan stå i vägen för deras framfart.

1 kommentar:

  1. Tack! mycket intressant. Vi får forska vidare om denna fantastiska fågel.

    SvaraRadera