tisdag 6 mars 2012

HÄR FINNS DET RESURSER


Resursupptäckten gjordes idag på morgonen när jag satte en surdeg och enligt receptet skulle älta degen i 15 minuter. Jag startade energiskt men blev trött i armen efter ett tag och sa´ till Stora O att vi nog borde köpa oss en hushållsassistent. Han påpekade då stillsamt att vi har en sådan. Efter en del dividerande kom vi fram till att så faktiskt är fallet. För cirka 20 år sedan köpte vi en assistent som vi bara har använt när vi gör korv en gång om året. Att det fanns en bunke och degkrok också hade gått mig alldeles förbi. En stege togs fram och från ett loft hämtades den fina degbunken med tillhörande degkrok ner och, utan att behöva göra någon investering, har vi nu tillgång till en 20 år sprillans ny bakhjälpreda. Bruksanvisning eller Gebrauchsanweisung som det heter på originalspråket fanns också.

I alla dessa år har jag ältat degen för hand och jag har faktiskt bakat en hel del. Visserligen har det givit mig kraft i arm men det är lite snopet att vi bara har använt hushållsassistenten till malning av kött och stoppning av korv och, som sagt, bara en gång om året. Nu skall den minsann få bekänna färg framöver.

Surdegsbrödet blev lyckat trots att det var ältat för hand. Stort tack till J för tips om vatten i ugnen.


4 kommentarer:

 1. Kul med assistenten! Brödet såg väldigt lyckat ut, var det gott också?
  Jane

  SvaraRadera
 2. Tack det smakade bra. Hälften är redan uppätet.

  SvaraRadera
 3. Tur att du hittade assistenten. Storasyster H och jag delar på mammas gamla assistent. H gör korv på jul (vilket jag inte gör) och jag bakar tunnbröd, som jag tänker göra idag. Det går också åt väldigt fort, smakar som tunna kex.

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Tunnbröd låter gott. Kan jag få receptet?

  SvaraRadera