onsdag 11 december 2013

JULSTÖK

 
Idag, dagen efter nobelfestligheterna, är man tillbaka i verkligheten igen och verkligheten får representeras av kalvsyltan som här står på kylning på altanen. Alltid är det någon som blir glad över att det blir hemmalagad sylta också i år.
 
Jag tycker att vi ligger långt framme med julstöket, för idag har här bakats Tjörnkakor också. Någon fotografering på dagens bak blev inte av, så jag visar en bild från fjolårets skörd. Brödkakorna bakades då redan den 4 december och receptet (repris) hittar du här.
 
 
Oj, jag kom just på att jag får byta till vinterbild på bloggen. Det får jag försöka mig på någon av de närmaste dagarna. Hoppas att jag kan hitta den bild jag tänker på.
 
 


10 kommentarer:

 1. Kakorna ser så goda ut. Liknande vad mamma brukade baka. Hur många gram jäst använder du till degen?

  SvaraRadera
 2. Enligt receptet som jag länkat till i detta inlägg skall det vara tre paket jäst, d v s 150 g. Det blir då ca 18 brödkakor men man kan förstås justera om man inte vill baka så mycket på en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har bara torrjäst som ligger på 21 gram per packet. Jag kan justera det. Tack för tipset.

   Radera
 3. Hade Stora O dessa kakor när han seglade hem skutan från Norge?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag inte. Jag kunde inte baka på den tiden. Matade fiskmåsarna med brödet.

   Radera
 4. Eller hade han bara skeppsskorpor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda jag minns att jag hört talas om är bruna bönor och fläsk, som kusin C åt upp, alltihop. Är anonym möjligtvis bosatt i Stenungsundstrakten?

   Radera
  2. För tidigt att uttala sig om det. Det kräver ordentlig betänketid, dessutom måste jag ju inför mig själv definiera "Stenungsundstrakten". Är det si eller så långt från själva hjärtat, Torget, för är det i närheten av nämnda torg kan en viss relevans finnas, där "i närheten" avser ett avstånd på ca fem kilometer, men är det en bra bit från den spännande ortens hjärta, låt oss säga fem fjärdingsväg eller mer, vill jag nog avstå från att godkänna mig som identifierad.
   Så låt oss närma oss så sakta så sakta in i den slutgiltiga lösningen på "anonyms" identitet. Lägg märke till att jag skrev "en viss relevans", vilket kan vara ett villospår, där sanningen ligger långt från "Stenungsundstrakten". Kanske långt tillbaka i tiden, någon gång vid tiden då din mamma blev överspolad med vatten från en renhållningsbil i en stad i Spanien.

   Radera
  3. Kära Ulla och Olle!
   Ingen idé att försöka leka katt och råtta längre, särskilt som du genast gissade rätt om min identitet.
   Så visst, det är jag, Sven Persson från Ödsmål.
   Om du vill kontakta mig så vore jag mycket tacksam om du gjorde det på följande mailadress: Grekiska ordet för hav plus sjunde bokstaven i alfabetet följt av den tredje, allt i en följd. Sedan @gmail.com
   Om du tycker jag är besvärlig kan du ge mig en mailadress som är mer privat än här. Vi tänkte komma och hälsa på fram på vårkanten när vi ställt på husbilen.
   Kära hälsningar
   Sven och Margareta

   Radera
  4. Ulla!
   Sluttramsat! Fel forum för sånt.
   Har ni vägarna förbi Stenungsund skulle det glädja oss mycket om ni tittade in.
   Vi önskar Er en God Jul.
   Gösta och Margareta

   Radera