fredag 27 december 2013

DAGS?


Efter all julmaten är det nog dags att börja tänka på formen i både den ena och andra betydelsen. Häromdagen hittade jag det här lilla häftet med tillhörande grammofon-skiva i bokhyllan. Kan det vara något kanske? Häftet innehåller prinsessan Birgittas kurs i bantningsgymnastik (ett kombinerat motions- och bantningsprogram), som på sin tid var "något av en sensation, inte bara för att det är en kunglig prinsessa som på detta frimodiga sätt gör personlig propaganda för en sundare livsstil, utan också för att kursen är så bra, så välkomponerad och så väl presenterad." Dessutom kan man höra prinsessans röst på medföljande grammofonskiva. Det sista var säkert häftigt när häftet gavs ut av Åhlén & Åkerlunds Förlag 1967. Utgivare: Husmodern.

Det var, i alla fall på den tiden, inte brukligt att kungliga personer erbjöds ersättning för medverkan i reportage och dylikt men, eftersom prinsessan, som var gymnastik-direktör, i det här fallet hade utfört ett utpräglat yrkesarbete, gjordes ett undantag och prinsessan beslöt då att hela ersättningen skulle skänkas till ett hem för utvecklings-störda barn. För donationen inköptes en utflyktsbuss åt barnen.

Häftet innehåller tio rörelser, varav de första är:

1A - "Vi börjar med att sätta fart på blodomloppet" (med några väl valda hopp)

1B - "och mjukar upp oss"

Redan när jag kommit till sidan 19 vet jag att jag inte kommer att genomföra gymnastikprogrammet, förmodligen inte en enda gång och absolut inte dagligdags. Även om jag följde kursen till punkt och pricka inser jag att jag, trots att jag också heter Birgitta, inte kommer att se ut som den slanka "sessan" på omslagsbilden, så jag nöjer mig med ambitionen att ta en promenad, helst varje dag. Det får räcka för min del.

2 kommentarer:

  1. Underbart! Jag håller mig till att hålla upp böckerna jag läser :-)

    SvaraRadera
  2. Det låter lagom och härligt med böckerna. Glöm inte att äta en pralin då och då! Krya på dig.

    SvaraRadera