fredag 23 mars 2012

FREDAGSMYS

Fredag kväll och fredagsmys. Idag har vi verkligen gjort oss förtjänta av myset, för vi har släpat ris och eldat hela dagen, i alla fall i drygt fem timmar.

Fredagsmys är enligt Wikipedia en modern rit, då familj och vänner samlas för att fira att arbetsveckan är slut. Jag vet inte vad som avses med modern i det här sammanhanget men i vår familj har vi alltid myst lite extra på fredagskvällarna så länge jag minns. Maten skall vara förhållandevis lättlagad men inte onyttig, för då kan man få diabetes m m och enligt en psykolog kan fredagsmyset lindra stress, vilket ju är bra i dessa jäktiga tider. Så mys, mys, mys!

Vädret har idag varit alldeles strålande. Solen har lyst från en klarblå himmel och vinden har varit svag. Perfekt för eldning alltså. Ansiktet var alldeles rött när jag till slut kom in och jag trodde att den röda färgen berodde på ansträngningen jag utsatt mig för men färgen håller i sig, så "bonnabränna" är vad det är. När jag var yngre var jag så noga med att solbrännan skulle vara jämn och helst täcka större delen av kroppen. Nu håller jag tillgodo med att bli brun (eller röd) i ansiktet och på halsen. Övriga kroppen fick ju idag vara täckt av kläder så att jag inte blev sönderriven av riset.

Innan jag låter mig uppslukas av fredagsmyset måste jag berätta att blåsipporna har slagit ut i rabatten och i dikesrenen vid vägen lyser det gult av massor av tussilago. I trädgården blommar snödroppar och krokus för fullt men det har de gjort ett tag nu. Hela dagen har vi hört tranorna trumpeta när de flugit över torpet men nu ikväll är det tyst. Jag tror inte att de flyger när det är mörkt. Om de gör det, trumpetar de i varje fall inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar