lördag 14 maj 2011

SLIPSKONST

I Postens senaste utskick av "Uppslaget" står att läsa att slipsen har sitt ursprung i den kroatiska arméns uniformshalsduk. Ludvig den XIV (Solkungen) blev i mitten av 1600-talet så begeistrad av denna halsduk att han förvandlade den till ett modeplagg vid sitt hov. Plagget kallades då "la cravate", som än idag är det franska ordet för slips.

Slipsar har säkert av många betraktats som ett gissel som under långa tider varit ett nödvändigt tillbehör, inte bara på grund av rådande modetrend utan också av tradition. Just för tillfället verkar det som att det lättat lite på slipstvånget, vilket många säkert uppskattar.

Vad skall man då göra med alla slipsarna? Jo, de kan komma till användning i konsten. Det finns i alla fall en man som kallar sig sömnadskonstnär och som ger nytt liv åt gamla slipsar. Bl a syr han västar av dem.

Vår kulturminister, Lena Adelsohn Liljeroth, hade på sig en klänning gjord av maken Ulf Adelsohns avlagda slipsar på Världsmusikgalan i Göteborg i april. 40 slipsar hade använts till klänningen.

Så, alla som är duktiga på att sy, fram med de gamla slipsarna och låt fantasin flöda!

På den här hemsidan kan du inspireras till en rad läckra slipsknutar ifall du känner för det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar