söndag 15 maj 2011

PANAMAHATTEN


På väg till Falköping för att köpa gräskarpar till dammen lyssnade jag på radio-programmet Stil, som den här dagen handlade om Panamahattar. Det som fångade min uppmärksamhet var att Panamahatten faktiskt tillverkas i Ekvador. Anledningen till att den inte heter Ekvadorhatten är att dessa hattar ofta användes som skydd för solen av arbetarna som byggde Panamakanalen och att gästande turister där blev förtjusta i hattarna, som de kallade Panamahattar. Därefter blev de populära hattarna ett mode som spred sig över hela världen och många kända huvuden har prytts av dessa huvudbonader.

Panamahattar tillverkas för hand av fibrer från regnskogsväxten Carludovica Palmatas blad. Carludovica Palmata växer i höglänta, relativt kustnära områden i Ekvador. Materialet kallas Paja Toquilla. Toquillabladen delas i tunna fibrer eller strån, som rengörs, kokas och soltorkas (bleks). Stråna sorteras sedan efter tjocklek. Dessa processer sker i industrilokaler medan själva flätningen görs för hand av invånarna i närliggande byar. Tiden det tar att fläta en hatt varierar och kan, beroende på strånas kvalitet och tjocklek, ta från 2-3 dagar till ca 3 månader. Priset varierar därför självklart också och kostnaden för en hatt kan uppgå till mellan ca 500 - 50 000 kronor. Låt oss bara hoppas att hattillverkningen inte går illa åt regnskogen men det tror jag inte, för Carludovica Palmata är inget träd utan mer en palmliknande buske. Inte heller att barn utnyttjas för tillverkningen.

En egenskap som den äkta Panamahatten är förknippad med är att den, på grund av de smidiga fibrerna hattarna tillverkas av och den täta flättekniken, är så smidig och mjuk att den kan rullas ihop och packas ner i en resväska utan att skadas.

Mycket intressant finns att läsa på denna hemsida, bl a om hattens historia, tillverkning och skötsel.

8 kommentarer:

 1. Det äär snyggt med panamahatt, men det kräver en del av klädstilen i övrigt.

  Modebloggare Ulla B!

  SvaraRadera
 2. Din nya skjorta som du fick av J skulle säkert bli jättefin till. Jeansplagg går till allt. På med hatten bara!

  SvaraRadera
 3. E hade ju en så stilig hatt. Har ni den kvar? Stetson?

  SvaraRadera
 4. Visst har vi kvar den. Den hänger som prydnad på väggen. Stilig är den men säkert ingen Stetson.

  SvaraRadera
 5. Nåt fint märke är det iaf för det minns jag att jag kommenterade på Js dop och E sken upp så väldigt...Borsalino?

  SvaraRadera
 6. Oj, så många märken du kan. Vi talar nog om olika hattar, för den vi har kvar är en flätad stråhatt och den hoppas jag att han inte hade på dopet. Han hade nog finhatten på sig men den finns inte kvar. Roligt att du minns vad han hade på sig.

  SvaraRadera
 7. Det var en tjusig herrhatt av fint märke, sent november så det var en vinterhatt, och jag vet att vi talade om att han var en riktig dandy...Det gillade han att höra!

  SvaraRadera
 8. Stora O och jag har dragit oss till minnes och erinrat oss att det var en mörkblå hatt. Den var faktiskt snygg. Efter dopet åkte vi till torpet. Det var sista gången han var här.

  SvaraRadera