måndag 23 januari 2012

DRAKENS ÅR


Kinesisk drake

Jag läste i GP i morse att man firar nyår i Kina. Det nya året (nu drakens år) inträffar enligt den traditionella kinesiska kalendern vid andra nymånen efter vintersolståndet. (Enligt den Gregorianska kalendern någon gång mellan den 21 januari och 19 februari.) Nyåret är den största och viktigaste högtiden i Kina och markerar förutom början av det nya året också början på det ljusare halvåret. Det nya året firas in med smällare och fyrverkerier och på nyårsdagen träffar man vänner och släktingar.

Även om dagens kinesiska stadsbor inte längre dyrkar draken, förekommer den ofta vid det kinesiska nyåret och vid drakbåtstävlingar. Tron på draken som regngivare lever däremot till viss del kvar på landsbygden.

Den kinesiska draken förknippas med vatten och tros härska över hav, sjöar och floder. De klassiska draktyperna som beskrivs i kinesisk litteratur och konst är nio till antalet. Talet nio är ett lyckotal och kejsaren hade nio drakar, gula eller guldfärgade, på sin dräkt. Det var däremot förbjudet för vanliga människor att bära kläder med drakmotiv på, förutom i de fall då kejsaren hade belönat någon genom att ge tillstånd härtill, men i sådana fall fick drakarna inte vara gula och endast ha fyra klor medan kejsarens hade fem.

Till skillnad från drakarna i Väst är Kinas fjälliga monster oftast godsinta varelser.

I morse när jag vaknade till ovanliga ljud från tvättstugan, där vattenreningsverket hade upphört att fungera, hade jag inte en tanke på att skriva om drakar, vare sig österländska eller västerländska. Men nu misstänker jag starkt att en drake kan ha varit i farten. Västerländsk? Ja, förmodligen, eftersom de kinesiska drakarna var godsinta varelser. Men, å andra sidan, de kinesiska förknippades ju starkt med vatten. Lika illa vilket som!

Drakulla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar