lördag 23 juli 2011

TJÖRNBESÖK

Porträtt av Emil Nolde (1867-1956)

Igår tillbringade vi en heldag hos A och M på Tjörn. Där blev vi väl omhändertagna på alla tänkbara vis. Förutom allt gott vi bjöds på fick vi också tillfälle att besöka Akvarellmuseet i Skärhamn, som under sommaren visar en utställning av Emil Noldes tavlor. Underbara, färgstarka målningar. Jag uppskattade speciellt hans porträtt, trots att guiden påpekade att han egentligen inte var någon porträttmålare. Emil Nolde var expressionist från Tyskland och ingick i en mindre grupp likasinnade, där Nolde var betydligt äldre än de övriga. På 1940-talet blev Nolde förbjuden att måla, för nazisterna ansåg att hans konst var degenererande. Trots förbudet fortsatte han att måla på övervåningen i huset där han bodde i Seebüll vid tysk-danska gränsen, varifrån han hade utsikt över vägarna som ledde dit. Samtidigt övergick han från att måla i olja till att måla små akvarellmålningar som inte efterlämnade några dofter i huset och som var lätta att stoppa undan ifall det skulle behövas. Ett antal av dessa små akvareller, som gick under beteckningen "Omålade bilder", fanns med på utställningen. Nolde förstod inte varför han blev förbjuden att måla, för han tyckte att han var så tysk han kunde vara i sitt måleri. Dessutom var han medlem i partiet. Komiskt var att det i Tyskland arrangerades en utställning med konst som inte fick visas, där Nolde givetvis var representerad, och aldrig någonsin har så många människor besökt en konstutställning som just den. Besöket på Akvarellmuseet var en härlig upplevelse. Njutning för själen!

Därefter var det dags för Skulptur i Pilane, som är ett måste varje sommar. I år firar denna utställning femårsjubileum och visar, som tidigare år, samtida skulptur i ett forntida landskap (bronsåldersgravfält) med konstnärer från olika delar av världen.

Här kommer några fotografier från Pilane:

"POINT OF VIEW", bronsskulptur av Tony Cragg, Storbritannien.

Enligt Tony Cragg har skulpturens utveckling de senaste hundra åren gått från enkla, föreställande objekt som kopierade naturen till studier av den materiella världens fundament.

"GIANT AID RABBIT MED GLASÖGON", installation av Kent Karlsson, Sverige.

Kent Karlsson, som bl a har varit professor i måleri på Konsthögskolan Valand i Göteborg, har inspirerats till denna installation efter att ha läst "Alice i underlandet" som vuxen. Här har han skapat en kanin som tappat bort sina glasögon eftersom han ansåg att glasögon många gånger har räddat livet på människor som annars kanske skulle ha trampat ner i ett hål och försvunnit som Alice gjorde.

På min bild har jag fokuserat på glasögonen (i vilka f ö Stora O och M reflekteras). Den vita kaninen skymtar längre bort.

"DISCUSSION", ytterligare en bronsstaty av Tony Cragg, Storbritannien.

Vår tolkning: ansikten som ställts mot varandra för att symbolisera diskussion.

En annan besökare, som satt och studerade statyn från en annan sida varifrån inga ansikten kunde ses, var av åsikten att statyn skulle föreställa ljudvågor. Båda tolkningarna passade in på statyn "Discussion" tyckte vi.

"ALLT ÄR MÖJLIGT", installation av Eric Langert, Sverige.

Titeln talar för sig själv. Skulle också ha kunnat heta "THE SKY IS THE LIMIT". Denna installation liksom följande bild på krokodiler var Stora O:s favoriter.

"KROKODILER"
Eric Langert, Sverige

Eric Langert är född, bosatt och verksam i Göteborg som scenograf och konstnär. Hans "krokodiler" ingår i utställningen "Min Djuriska Park" och har visats på över 40 museer i Norden. Krokodilerna är gjorda av bildäck. När Eric Langert arbetade med teaterdekor fick han lära sig att arbeta med små medel. Han har gjort offentliga utsmyckningar, skulpturer och lekplatser. Visst skulle dessa krokodiler passa på lekplatser?

Vår omtänksamme ciceron M.

Åter till sommarstugan hade A middagen klar och vi lät oss väl smaka. Innan vi åkte hem på kvällen spelade vi kort - ett för oss nytt kortspel, som ingen visste namnet på.

Under hemresan lyssnade vi till rapporter från Norge, där sprängdåd mot regerings-byggnaden i Oslo och skottlossning mot deltagare i ett socialdemokratiskt ungdomsläger på Utöya hade ägt rum. Vidden av dessa ohyggliga attentat gick dock inte upp för oss förrän idag på morgonen.

Som alltid när vi åker hem från Tjörn tänker jag på alla andra vänner som jag skulle vilja ha träffat men man kan ju inte hinna med allt på en dag, så det får bli en annan gång.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar