onsdag 6 juli 2011

STÄNGTIgår hade I och jag bestämt att vi skulle resa till Stadsparken i Jönköping för ett besök i deras arboretum. Jag lyckades övertala I att vi istället skulle åka till Alphems arboretum i Floby, inte långt härifrån, och, för att göra utflykten mer attraktiv, frestade jag också med besök på Islanna med kaffeservering uppe i en trädhydda, Falbygdens Museum i Falköping, loppis m m. Klockan hade passerat 12-slaget när vi kom iväg och första stoppet gjordes vid Alphems arboretum, som under 50 års tid hade arbetats fram av lantbrevbäraren Frans Johan Gegerfeldt, som hade ett lidelsefullt intresse av naturen och utökade sina trädplanteringar till att omfatta ett par tunnland med sällsynta och vackra träd och buskar från olika delar av världen. Efter Gegerfeldts död övertogs drift och ansvar för parkens fortlevnad av Vilske hembygds- och fornminnesförening och sedan 1988 drivs anläggningen av Föreningen Alphems arboretum.


För att kunna ta reda på namnen på de träd och buskar som intresserade oss hade vi köpt en förteckning över de 200 lövträd och 100-talet barrträd som fanns på anläggningen. Lite extra spännande blev det när tvärs över en stig vi gick på, alldeles framför våra fötter, ringlade en grönsvart, drygt halvmetern lång orm och försvann in i ett buskage. Att vi behöll fattningen och helt coolt konstaterade att "där var en orm" förvånade oss en del vid närmare eftertanke. Tur att det inte var en råtta som sprang framför fötterna på oss, för då hade vi med all säkerhet skrikit!

När vi lämnade Arboretum för att åka vidare till Islanna, som planerat, körde jag vilse, nästan på hemmaplan, och på grund av den oplanerade rutten blev Falköping nästa anhalt. Klockan närmade sig 14.30 när vi kom fram till Mössebergs Kurort, där vi hade tänkt att äta lunch i deras vackra matsal, inredd i jugendstil. Lunchserveringen hade stängt men de serverade oss trots det en utsökt räksallad med mängder av handskalade räkor. Där satt vi sedan och pratade, så att Falbygdens Museum med de utställningar vi hade tänkt att se (Hallonflickan och Mormors leksaker) hade hunnit stänga när vi äntligen kom dit. Som initiativtagare till dagens utflykt tyckte jag att det började bli pinsamt. Hoppet ställdes nu till loppis i närheten av strutsfarmen på hemvägen men när vi kom fram dit hade de - just det, ja - stängt för dagen. Vid det här laget var jag nästan matt av all frustration men kära I visade prov på enastående flexibilitet och det enda som oroade henne var hur hon skulle kunna förklara varför vi inte hade varit i Jönköping för de i hennes närhet som kände till dagens ursprungliga plan.

Det visade sig också att det inte gjorde något att vi missade Islanna, för där hade det varit stängt också.

Vacker, liten svamp
Bilden tagen vid Alphems Arboretum
2011-07-05

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar