måndag 25 juli 2011

ÄNGAMAT


Nu är det dags att gallra morötterna. De är lagom stora för att de som gallras bort skall kunna ätas och just idag, när det bara var 12 grader varmt på morgonen, längtar jag efter soppa. Men det skall vara en sommarsoppa, för det är ju faktiskt sommar ännu och skall, förhoppningsvis, så vara länge än. Det självskrivna valet idag blir Ängamat.

Om någon blir sugen kommer här ett recept för fyra personer (skapat av Tasteline).

Ingredienser

1 blomkålshuvud
300 g mörätter
4 salladslökar
150 g sockerärtor
70 g babyspenat
7 dl vatten
1,5 tsk salt
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
vitpeppar

Dela blomkålshuvudet i buketter. Skrapa morötterna och skär dem i bitar. Skär salladslöken i sneda bitar. Ansa sockerärtorna och dela dem eventuellt i bitar. Ansa och skölj spenaten.

Koka upp vatten och salt och koka grönsakerna knappt mjuka. Börja med blomkål och morötter. Lägg salladslöken efter 3-4 minuter. Sockerärtor och spenat behöver bara få ett uppkok på slutet.

Sila av buljongen och häll tillbaka den i kastrullen. Vispa ut vetemjölet i lite av mjölken och koka upp resten av mjölken samt grädden med buljongen.

Vispa i redningen och sjud i fem minuter. Lägg i grönsakerna igen och låt allt koka upp. Smaka av med salt och nymald vitpeppar.

Jag brukar klippa persilja över. Att servera ostsmörgås till soppan, som på bilden, är inte heller fel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar