måndag 17 september 2012

NAKNA JUNGFRUN

 
 
Idag fick jag se en krokusliknande blomma som heter Nakna Jungfrun i trädgården. Jag blev ganska paff, för jag trodde att den skulle blomma på våren men när jag tagit del av det Uppsala Universitet skrivit om växten, som på latin heter Colchium autumnale, fick jag lärt mig att den blommar på hösten och att bladen kommer på våren. Hade jag känt till det latinska namnet hade jag av epitetet autumnale kunnat utläsa att blomningen sker på hösten. Oavsett vilket, är det fantastiskt roligt att den blommar, för vi fick en påse knölar av några vänner som besökte oss i somras och knölarna har alltså inte varit i jorden så länge.
 
Nakna Jungfrun (eller Tidlösa som den också kallas) påminner om krokus men är inte nära släkt. Krokusen är en lökväxt medan Nakna Jungfrun alltså har knöl. Vill du vara riktigt på den säkra sidan kan du räkna ståndarna. Krokusen har tre och Nakna Jungfrun sex.
 
Varning 1
 
Det sägs att Nakna Jungfrun förebådar de första rejäla frostnätterna, så det är dags att se om sitt hus och plocka fram vantar, mössa och halsduk.
 
Om man har dubbelkopplade fönster kan jag tipsa om att man genom att lägga en smal, avlång tygpåse fylld med risgryn (avlångt eller grötris spelar nog ingen roll) mellan fönstren för att undvika imbildning nu när bistra frostnätter är i annalkande. Tack B för tipset. Nu skall jag genast ta fram symaskinen och sy "risgrynsfodral". 
 
Varning 2
 
Ät för allt i världen inte blommorna. Nakna Jungfrun, som innehåller colchicin, är dödligt giftig. I samma stycke som denna varning står kan man läsa att växten används mot gikt (bättre effekt än Linnés smultronkur för övrigt) och används också mot cancer. Colchicinet stör celldelningen genom att förlama kärnspolen, vilket förklarar dess användning mot cancer. Dessa uppgifter är motsägande enligt mitt sätt att se på det men förklaringen ligger säkert i doceringen.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar