onsdag 5 september 2012

VINDRENSNING

Paus i plockandet
 
Av rubriken kan man luras att tro att det är frågan om vindsröjning men det är det inte, utan ett sätt att rensa lingon på.
 
När vi idag tillsammans med våra grannar hade varit ute i skogen och plockat lingon och efteråt satt och fikade, kom vi att prata om rensning av bären. B berättade att i hans barndomshem hade de använt sig av vindkraft (blåst) när bären skulle rensas. Det gick till så att de i blåsigt väder hällde över bären från en spann till en annan och vinden blåste på bärens väg mellan spännerna bort de flesta blad och kvistar. De hade också experimenterat genom att använda sig av en harpa, en maskin som skiljer havrekorn och agnar åt. Luften som blåste ut i ena ändan på harpan användes till att rensa bären med. Detta hade Stora O och jag aldrig hört talas om tidigare. Inte heller det som mamman till en annan granne brukade göra, nämligen att skaka lingonen i en filt på ett speciellt sätt  (att med filten kasta upp bären i luften) så att bären blev rena.
 
Idag var en perfekt dag för "vindrensning", för det blåste rejält - så mycket att björkarna bugade sig för oss. Men när vi kommit hem och skulle börja rensa hade vinden avtagit, så det alternativet var inte längre aktuellt. Att skaka bären på en filt vågade jag mig inte på av rädsla för att bären skulle ramla ner i gräset och någon harpa har vi inte att ta till. Återstod det gamla vanliga. Stora O rensade med hjälp av en modern plastbricka med galler i botten och själv gjorde jag som min mormor, rensade för hand med en filt som underlag.
 
Så var årets lingonplockning tillsammans med G och B avklarad. Det var bara Stora O som plockade för hand, övriga med bärplockare och, som tidigare år, var vi storbelåtna med vår utflykt, om än något stela i kropparna.
 
Lingon i motljus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar