söndag 2 september 2012

SLUTET PÅ VÄRMLANDSRESAN

Hamnen i Borgvik
 
Inte långt ifrån Grums ligger det lilla f d brukssamhället Borgvik dit vi ställde kosan efter besöket i Karlstad. En utställning i konsthallen i Sliperiet var skälet till att vi stannade just här men, eftersom vi kom fram ungefär en timma innan utställningen öppnade, fick vi tillfälle att se oss omkring i samhället. Det hade tidigare funnits ett järnbruk i Borgvik, som ligger vid Borgvikssjön. Där lär landskapet Värmland ha sitt ursprung. Människorna som först bosatte sig vid Borgviksälven kallades för "värmar", varav landskapsnamnet Värmland härstammar. Läs mer om Borgvik på deras hemsida.

 
 
Från 1627 till 1924 framställdes järn i Borgvik. De gamla byggnader som finns kvar har högt kulturhistoriskt värde och flera av dem är byggda av oputsad slaggsten (sintersten) som på bilden ovan.
 
Gammal notbod
 
 
Bland de kulturmärkta sevärdheterna fanns bl a den här gamla notboden i vilken fiskarna torkade sina nät. Byggnaden var lång och det var rejäla springor mellan timmerstockarna för att påskynda torken.
 
Sliperiet i Borgvik
 
Så var det dags att besöka Sliperiet, där för tredje året i rad en konstutställning arrangerades. Utställare, öppettider m m framgår av följande bild.
 
 
 
Kjell Engmans glaskonstverk presenterades på ett spektakulärt sätt. Hela övervåningen där de visades var mörklagd och endast konstverken belysta. Mycket effektfullt.
 
Två konstverk av Mia Willaume
 
 
Det fanns många fler fantastiskt bra verk av skickliga konstnärer, för mig både kända och okända. Jag rekommenderar starkt ett besök på Sliperiet.
 
Färden gick sedan vidare genom Dalsland och nästa stopp var i Trollhättan, där vi stannade till för att besöka Stora O:s brorson, P, som tillsammans med sin hustru driver restaurang- och konferensanläggningen Nova, som ligger i Innovatumområdet.
 
Restaurang Nova
 
Interiörbild från Restaurang Nova
 
Restaurang Nova, som också inkluderar café och bageri, ligger i en jättestor f d industribyggnad, där det tidigare tillverkades lokomotiv. Byggnaden inrymmer också Innovatum Science Center, en utställning av SAABs alla bilmodeller och en lokomotiv-utställning.
 
Förutom topputrustad konferensanläggning fanns även två utställningshallar, varav den ena var lika stor som Eriksbergshallen i Göteborg. Här en bild som visar Nova Arena.
 
Nova Arena
Vi hade förmånen att bli visade omkring i Novas olika lokaler och blev, minst sagt, imponerade. Nova har många stora evenemang framöver, bl a EM i ostronöppning i februari nästa år, något som P, tidigare världsmästare i ostronöppning, säkert ser fram mot. Tack för guidning och för den goda maten.
 
Från bageriet köpte vi med oss Novas eget bröd.
 

 
Slutet gott, allting gott - jättegott!
 

 
 
 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar