tisdag 12 mars 2013

KOMETSPANING

Pan-STARRS ovanför Queenstown, Nya Zeeland i början av mars.
 
Nu är det kometdags och den här veckan kan vi hålla utkik efter komet Pan-STARRS på kvällshimlen. Bästa chans att upptäcka den är i morgon, den 13 mars, då den ligger en bit under månens skära och bästa tiden att leta är strax efter solnedgången. Man bör kunna se kometen strax ovanför där solen just försvunnit. Det är viktigt att ha fri sikt i väster och, trots att man kan se den med blotta ögat, är det bra att använda en fältkikare.
 
Dessa tips kommer från rymdexperten Gunnar Sporrong som intervjuats i dagens GP. Han förklarar också att en komet kan sägas vara en smutsig isklump som kommer från ett kometmoln i ytterkanten av vårt solsystem. Kometerna cirklar där i en lugn bana men det händer att de kolliderar och kommer ur kurs. När de närmar sig solen smälter de och får en svans och blir då lättare att upptäcka.
 
Kometer kan normalt bara skådas vart femte/tionde år men 2013 verkar bli ett kometrikt år, för redan i november/december väntas ytterligare en komet.
 
Just nu har det mulnat på och börjat snöa lätt här i Eriksberg så möjligheten att få se kometen ikväll har minskat. Men, är det molnigt ikväll får vi hoppas på bättre lycka i morgon, för visst antar vi utmaningen att spana komet. Gör det du också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar