söndag 3 mars 2013

DAGENS SKIDBEDRIFTER

 
Jörgen Aukland - vinnare 2013 års Vasalopp
 
Först och främst - hjärtliga gratulationer till dagens Vasaloppsvinnare Jörgen Aukland och till Johan Olsson som tog guld i femmilen i VM i Italien. Enastående prestationer!
 
När Vasaloppstäten passerade Dala-Floda flaxade mina inte helt skidåkningsfixerade tankar till Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten i Falun. Han bor nämligen halva året i Dala-Floda och den andra halvan i Stockholm. I Dala-Floda har han möjlighet att ägna sig åt skidåkning på vintern och trädgårdsodling, som han älskar, på sommaren. Egentligen trivs han lika bra på båda ställena men fördelen med att bo på landsbygden tycker GG är kontakten med människor av olika slag. I storstaden är det lätt att han mest umgås med andra journalister. Hans uppfattning är att om man vill förstå samhället bör man åtminstone delvis bo på landsbygden och uppleva vardagshändelser och träffa människor med varierande yrken. Greiders syn på landsbygdens utveckling är annars pessimistisk på grund av långvarig massarbetslöshet och myndigheter som försvinner plus att en stark storstadsnorm härskar - livet skall levas i storstaden. (Det sista vill jag inte riktigt hålla med om. Vart tog Hela Sverige skall leva vägen? Och trenden att flytta ut på landet för att kunna leva ett lugnare liv? Och möjligheten att arbeta hemifrån tack vare moderna kommunikationsmedel?)
 
I slutet av förra året utkom Göran Greiders senaste (tionde) diktsamling Och dagarna är som små sekler, som han själv beskriver som lyriska dagboksanteckningar under 15 års tid från både Hagen (Dala-Floda) och Stockholmsförorten Årsta med inslag av "lite tyngre saker" som ger läsaren något att fundera på.
 
Nu har jag uppehållit mig i Dala-Floda länge, så nu måste jag tillbaka i Vasaloppsspåret igen. Vi närmar oss nämligen målgången i Mora och då gäller det att ha tankarna på rätt ställe. Spännande värre, liksom den gastkramande slutspurten i femmilen i Italien. GRATTIS igen till både Jörgen och Jonas.
 
Jonas Olsson VM-guld femmilen 2013
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar