måndag 25 juni 2012

MOMENT 22


Igår läste jag ett mycket intressant inlägg om kapitel 24 i Joseph Hellers ironiska och kritiska roman Moment 22, eller Catch -22, som den heter på originalspråket. Recensionen, som du kan läsa på bokbloggen och dagarna går, har skrivits av Gästbloggare M.

Jag blev inspirerad och nyfiken och plockade fram Moment 22 ur bokhyllan och slog upp kapitel 24. Det visade sig att boken var väl använd, för flera sidor var lösa. Eftersom jag vet att varken jag eller någon annan i familjen utöver äldste sonen M så intensivt kan ha läst denna roman, som för övrigt tävlar med Salingers Räddaren i nöden och Goldings Flugornas herre om att på den tiden vara ungdomens fickbibel, får nog slitaget tillskrivas honom.

Den volym som vi har här (andra upplagan) utgavs 1968 av Wahlström & Wistrands förlag, trycktes av Hallandspostens Boktryckeri, Halmstad och kostade då 13 kronor och 50 öre Översättare var Torsten Blomkvist och för omslaget stod Per Åhlin. Joseph Heller skrev Catch -22 1961.

Trots att jag inte kan räkna mig till ungdomarnas skara skall jag läsa boken från början, för handlingen lär vara högaktuell även idag.

3 kommentarer:

  1. Omslaget på den utgåvan är alldeles fantastiskt snyggt!

    SvaraRadera
  2. Ja, det tycker faktiskt jag också. Känner du igen boken?

    SvaraRadera
  3. Självklart. Har först nu köpt ett eget ex så det är mycket riktigt jag som läst sönder ert.

    SvaraRadera