tisdag 1 november 2011

SKOGSSKAFFERIET

Norsk näverlav, Värmlands landskapslav
Foto: Svante Hultengren


I senaste numret av tidningen Land läste jag om en man som har bytt ut sitt tidigare storstadsliv mot livet på landet för att gardera sig mot sårbarheten i det moderna samhället. Han bor numera på en gård i Jämtland och slipper beroendet av civilisationen. Där hämtar han t ex gourmetmat direkt ifrån skogen.

Dessa delikatesser tillvaratar Peter, som överlevnadsmannen heter, från naturen:
  • Rötter (kvickrot och kvannerot)
  • Lavar (renlav och näverlag)
  • Färska skott av det mesta (ormbunke, gran och humle)
  • Björksav
  • Björk- och blomblad till te
  • Sniglar (de som har skal)
  • Fisk
  • Måsägg
  • Bär
  • Svamp

    Av vinbärssnäckans ägg tillagar Peter snigelkaviar, som lär vara en delikatess, liksom ormbunkarnas stjälkar om våren, just när bladen skall till att rullas ut. Peter levererar lavar, björksirap och andra naturprodukter till lyxkrogar.

    Lavar ligger mig varmt om hjärtat av någon outgrundlig anledning, så jag tog genast fram min kära bok "Svenska Landskapslavar" och kontrollerade så att inte någon av de i artikeln nämnda lavarna är fridlysta, åtminstone inte var det 2005, då boken gavs ut. Det var de inte, men om näverlaven är den norska näverlaven är den rödlistad. Norsk näverlav är Värmlands landskapslav men finns i Sverige, förutom i Värmland, även i västra Dalarna och Jämtland. Den norska näverlavens utbredning är begränsad till Skandinavien,Skottland och Nordamerika, varför vi har ett stort ansvar för arten.

    Peter verkar som tur är vara mån om lavarna. Han vet precis var han skall hitta de mest åtråvärda trattlavarna men är noga med att inte plocka för mycket på samma ställe utan att laven har möjlighet att återhämta sig. Det innebär ibland långa vandringar men det ser han enbart som rekreation.

    Man skulle kunna tro att skogsmannen Peter är en enstöring men det är han inte alls. Han är en s k soffsurfare, vilket innebär att han ingår i ett internationellt nätverk av människor som gratis upplåter sin soffa till någon som behöver tak över huvudet. Genom åren har han haft ca 40 gäster, bl a från Japan, Iran och USA och många av dem har tyckt att det varit exotiskt att komma till gården, där de fått gå på utedass och hämta vatten i bäcken.

    På landsbygden pågår just nu en intensiv satsning på närproducerad mat och det verkar som att fantasin när det gäller tillredning av råvarorna är outsinlig. Att lavar går att äta och dessutom är en delikatess visste jag däremot inte tidigare. Man lär så länge man lever. Måste testa!

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar