onsdag 5 oktober 2011

ÄNGSFRUKTODLING


"Urshults Äpplekungar" är en alldeles bedårande film om ängsfruktodling i Urshult i södra Småland. Producent är Anette Lykke Lundberg. I filmen får vi följa fruktodlingen på tre gårdar. Två av äpplekungarna i filmen är numera döda men på den tredje gården hjälps tre generationer åt med odlingen.

När efterfrågan på frukt kraftigt ökade under senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet omvandlades många ängar från lövängar till rena fruktträdsängar. Numera återstår endast rester av dessa odlingar och bara ett fåtal är i bruk.

Ängsodling skiljer sig från dagens radplanterade åkermarksodlingar genom att träden växer i slåtterhävdad ängsvegetation. Träden är sällan planterade, utan ympning har skett på vildaplar. På de ställen där kor betade ympade man högre upp, så att inte djuren skulle skada "ädelveden". Denna typ av ympning kallas logiskt för "koympning". Arbetsmomenten är på våren ympning, på sommaren slåtter, på hösten fruktskörd och på vintern beskärningsarbete. Mödosamt arbete som ger ett bedövande vackert resultat men som endast några få vill hålla på med idag.

Filmen visar hur pappan på gården med de tre generationerna låter sin son (ca sju år gammal) såga av en gren på ett äppleträd i samband med beskärning. När grenen föll i marken ropade den lille killen: "Timber!" Enligt stora O är det vad man ropar när man fäller stora träd i USA, för att ingen skall komma till skada. Gulligt, tycker jag. Det gäller att inte förringa sina arbetsinsatser.

Tips! När man plockar äpplen skall man vrida dem 1/4 varv och sedan knipsa av dem, för att inte skada nästa års knopp som redan har bildats.

Med på CD-skivan finns också extramaterial i form av "Eriks äppleskola" och "Ängsfruktodlingens historia". Bland alla äpplesorter som Erik visar finns bl a "Farmors juläpple". Det är ett äppleträd som jag gärna skulle vilja att vi planterade här. Trädet är starkväxande, bildar en bred krona och är lämpligt i klimatzon 1 - V. Äpplet har en sötsyrlig smak med svag arom och skulle vara roligt att bjuda barnbarnen på någon jul framöver.

Till dess bjuder jag på andra äpplen, tillkomna här på torpet.


2 kommentarer:

  1. Det ser precis ut som att det är farfar som står där. Har du tänkt på det? Eller är det bara jag som tycker så. Susanne

    SvaraRadera
  2. Ja, det kanske du har rätt i. Kepsen tycker jag att jag känner igen också! Olle instämmer.

    Ulla

    SvaraRadera