tisdag 16 oktober 2012

MÅLARGLÄDJE

Ivriga kursdeltagare med "fröken" t v, klädd i svart
 
I helgen som gått har jag varit på målarkurs hos Ewa M. Evers i Bleket på Tjörn, två intensiva dagar som gjort mig helt utmattad men som fyllt mig med inspiration för lång tid framöver. Förutom "fröken" var vi sju kursdeltagare, tre nya och fyra som känner varandra från tidigare målarkurser hos Ewa, några ända sedan början av 90-talet.
 
Det vi alla har gemensamt är att vi älskar att måla och, oavsett om vi känner varandra sedan tidigare eller inte, har vi jätteroligt tillsammans. Idéerna sprutar och inspirationen fyller oss så fort vi stiger in i ateljén. Det är som att trycka på en knapp och enormt mycket energi frigörs - omedelbart! Vår kunniga, ambitiösa, generösa och pedagogiska lärare börjar med genomgång av det vi skall lära oss, som den här gången var att genom överföring av monokrona och färgbilder till glas och därefter förvandla dem till egna konstverk. Vi fick också en lektion i vilka färger och olika tekniker som kunde användas. Trots att Ewas genomgångar är mycket lärorika och intressanta sitter vi som på nålar, ivriga att få sätta igång.
 
Utsikt från "min" målarhörna
(Glasmålning av Ewa M. Evers)
 
 
En ateljé är väl alltid en experimentverkstad men just den här helgen kändes det extra mycket så, för att blanda digital teknik med andra tekniker hade vi inte provat på tidigare. Spännande värre - och svårt. Eftersom vi använde oss av flera glas, bl a för att få djup i tavlorna, gällde det att hålla ordning på vilken sida av glasskivorna som skulle målas på. Trots tipset att tejpa på framsidorna uppstod ibland problem eftersom vi var så ivriga. Här nedan visar jag några prov på det vi åstadkom under helgen.
 
H:s badflickor
 
Några av K:s "ofullbordade"
 
Vackert landskap med utgångspunkt från ett fotografi av ett löv
 
Ytterligare ett konstverk ser dagens ljus
 
Två av Ewas glasmålningar överst.
Alstren på undre hyllan är mina. (Det mittersta baserat på ett fotografi av AJ)
 
Tre målarkompisar i djup koncentration.
 
Eftersom jag bor så långt ifrån Bleket brukar jag bara delta i en eller två målarkurser per år och lika glad och stimulerad åker jag hem varje gång. Av någon konstig anledning blir det inte av att jag målar hemma mellan kurserna trots att jag tycker att det är så roligt. Jag kan i alla fall inte skylla på tidsbrist, för jag är ju numera lycklig nog att kunna styra över vad jag vill göra med "min" tid.
 
Stort tack till er alla för två härliga målardagar tillsammans. Stort tack också till I-L och O som gav mig husrum och fick mig att må som en prinsessa.
 
 
 

 4 kommentarer:

 1. jag ar varkligen imponerad av din artiskiska sida. mala pa hemma under vinterns dagar!!
  tack for namnsdags grattisen. vi har varit i maine fo att titta pa konstruktionen pa var "camp"
  vi hade sa trevligt nar Claes var hos oss och planerar att traffas snart igen. kram

  SvaraRadera
 2. Så bra du beskriver känslan och den täta energin under vår kurs. Jag har varit helt slut hela dagen idag. Men så berikande och roligt det är, och så mycket lust och kreativitet en helg hos Ewa frigör. Det var härligt att få krama om dig kära målarkpmpis och cyberväninna.

  SvaraRadera
 3. Hej B!

  Skojigt att höra från dig. Jag skall försöka komma igång att måla hemma men idag fick jag en ny kamera som kanske kommer att konkurrera med målningen. Talade med Claes i morse. Han berättade att ni varit i Maine. Hälsa alla och ha det bra.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Hej Katinka!

  Visst hade vi en fantastisk helg hos Ewa. Otroligt att så mycket energi lösgörs - varenda gång vi träffas. Ewa har föreslagit en resa till Louisiana. Det kanske kan vara något. Hinner du det innan du ger dig iväg till the Canaries? Cyberkram

  SvaraRadera