måndag 8 oktober 2012

UTFLYKT TILL TIOMAN ISLAND, MALAYSIA

På utflykt runt Tioman Island
 
 
Nu har en efterlängtad rapport kommit från E, som tillfälligt arbetar i Singapore. Hon har haft besök av sin pojkvän och några av deras dykarkompisar hemifrån Sverige och tillsammans har de gjort en utflykt till Malaysia för att snorkla och turista på Tioman Island och Renggis Island, där de bl a såg en svartfenad revhaj. Den ser ut så här och lever i varmt tempererade hav.
 
 
Det är förmodligen en av de vanligaste revhajarna. Det finns en större och en mindre svartfenad haj. Den mindre är en s k obligat ramventilerare, vilket betyder att den på grund av att den saknar gälmuskulatur och inte kan pumpa vatten över gälarna måste simma hela tiden för att kunna andas. Dessa hajar kan dock ligga stilla på botten om vattnet är tillräckligt strömt.
 
Några dagars slappande i solen hann de också med, liksom att njuta av härliga fisk- och skaldjursmåltider.
 
Båtresorna verkade ha varit behagliga medan resorna med jeep tvärs över kuperade Tioman Island och bussresorna inom Malaysia föreföll ha varit rena skräckupplevelserna med, som E uttrycker det, livet som insats. Tillbaka till Singapore kom ungdomarna oskadda som tur är.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar