måndag 27 augusti 2012

FRIVILLIG FÅNGENSKAP

F d fängelse i Karlstad
 
Två nätter förra veckan tillbringade Stora O och jag i en cell i Värmlands gamla länsfängelse i Karlstad. Fängelset såldes 1978 till Karlstads kommun och 1988 öppnades Hotell Bilan med 68 rum och ett fängelsemuseum. Hotellet ingår numera i hotellkedjan Clarion och mannen bakom denna hotellkedja med hotell i flera länder är norrmannen Petter A. Stordalen.
  
I hotellets källare finns ett museum som visar hur cellerna, fångarnas och personalens kläder m m såg ut och hur livet tedde sig för dem som vistades innanför murarna. 1946 avskaffades cellstraffet, vilket innebar att fångarna dygnet runt befann sig i sina celler, där de åt, sov och arbetade. De enda människor de hade kontakt med var väktarna.
 
Fånge från Fjärås
 
På fjärde våningen fick vi oss en bekväm "cell" tilldelad och där "burades" vi helt frivilligt in samma dag som Breivik fick sin dom i Oslo. Jag skulle tro att vi den natten sov betydligt bättre i vår cell än vad han gjorde i sin. Så här såg fönstersmygen ut, numera utan galler.
 
Utsikt från cellen, ej störd av galler
 
 
 Cell 417
 
På hotellet blev vi mycket väl bemötta. Frukost ingick i priset men därutöver bjöd hotellet till vår stora förvåning också på eftermiddagskaffe/te och buffé på kvällarna. Allt välsmakande och väl tilltaget. Dagstidningar och internetuppkoppling stod hotellet för likaså. Detta var ingen tillfällig drive, utan denna service tillhandahålls på samtliga hotell i Clarionkedjan, fast förmodligen bara på helgerna.
 
Det blev mycket om hotellet men det beror på att det var speciellt att bo i ett f d fängelse och sova i en cell. Fick mig att tänka på Anne Morrow Lindberghs dikt The Unicorn in Captivity som slutar så här:
 
- Here lives the Unicorn,
  In captivity,
  Free.
 
Anne Morrow Lindbergh var gift med flygaren Charles Lindbergh. Hon var själv, förutom att vara författare med flera litterära utmärkelser, en duktig pilot och den första amerikanska kvinna som tog segelflyglicens.
 
 

 


2 kommentarer:

  1. En cellsam historia :-) Det verkar ha varit ett riktigt fint hotell, låg det också i centrum?

    SvaraRadera
  2. Cellsam var ordet, sa Bull. Ja, hotellet låg inte långt från järnvägsstationen, ganska nära "ert" hotell, tror jag.

    SvaraRadera