söndag 19 augusti 2012

TJÖRN RUNT PÅ FÖRSTA PARKETT



Igår firades H:s födelsedag i morföräldrarnas sjöbod i Kyrkesund. Kalaset sammanföll med den årliga segeltävlingen Tjörn Runt och från sjöboden, mitt i sundet, kunde vi följa tävlingen från första parkett.

Eftersom H:s födelsedag trots allt var anledningen till att vi träffades, kommer här en bild på honom och hans syster E.

15-åringen med syster E


Tre kusiner på "Top Floor"


Så tillbaka till tävlingen. Vi kom fram till Kyrkesund lagom för att se en jättestor segelbåt med handbollsspelaren Bertil Söderberg ombord men den båten deltog inte i tävlingen.

Deltog gjorde dock flera andra kända idrottsmän, bl a OS-guldseglarna Fredrik Lööv och Max Salminen, som tyvärr kapsejsade med sin katamaran utanför Rönnäng. När vi bodde på Tjörn hörde vi till dem som såg tävlingen, som nästa år har 50-årsjubileum, från en liten ö utanför Klädesholmen, varifrån man hade stor chans att se båtar segla på ett grund. Så'na var vi - då. Göteborgaren Bengt Falkenberg med team (GKSS) vann dagens tävling.

Jag är urdålig på att känna igen de olika segelbåtarna. Min kunskap begränsar sig till att se att en del båtar är större än andra, vilken färg skroven och seglen har och om spinnackern är uppe eller ej. Det enda som jag är riktigt säker på är att en segelbåt av märket Missil är gul. De andra i sällskapet var betydligt mer bevandrade och hade dessutom släktingar och vänner att heja på bland de tävlande.

Här följer några bilder på varierande flytetyg:

THE RACE IS ON!

Childhood

Trimaran

Sjöscootrar

Färggranna segel

"Athene" av Skärhamn


När de flesta tävlingsbåtarna hade seglat förbi kom "Athene" och Stora O och jag vinkade frenetiskt åt, som vi trodde, våra vänner M och M. Vid närmare kontroll idag visade det sig att de inte hade varit ombord.

Koncentrerade åskådare

Kusin E visar upp sin krabbfångst

H skär upp tårta

Stort tack till värdfolket I-L och O för en minnesvärd och händelserik dag och ännu en gång grattis till 15-åringen! 

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar