tisdag 14 augusti 2012

KNUPPEN OCH LILLKNUPPEN

Knuppen på Stord, Norge

Så här såg vår första båt, Knuppen, ut. Den kom ursprungligen från ön Stord i Norge, där fiskebåten senaste tiden hade tjänstgjort som taxibåt. Efter en dramatisk färd från Stord till den blivande hemmahamnen Bleket på Tjörn, ägnade Stora O under två år stor del av sin fritid till att, med hjälp av sin far, bygga om, reparera och inreda båten. När detta arbete väl var klart, såldes Knuppen, för att energin istället skulle kunna läggas på att bygga vårt första egna hus.

Husbyggandet gick inte ihop med en tids- och arbetskrävande större träbåt, varför Lill-knuppen inhandlades. Det var en öppen plastbåt av märket Askeladden, gul- och orangefärgad, med utombordsmotor. Den var behändig och lätt att ta en tur på sjön med. Sönerna turades om att sitta i aktern och styra. I början av 1970-talet kunde det se ut så här med yngste sonen, D, lycklig vid rodret.

M, Stora O och D i Lillknuppen


Lillknuppen är fortfarande i bruk och till glädje för CMO med familj. Båten är (med sin nya motor) forever young, som J uttryckte det. Numera trafikerar den mestadels Stigfjorden och fungerar förträffligt på dagsutflykter. Det är inte utan att jag blir nostalgisk när vi blir bjudna på en båttur i gamla kära Lillknuppen. På bilden som följer är det storebror M som styr.

A, M och H i Lillknuppen 2012


Anledningen till att båten fick heta Knuppen var att sonen till den tidigare norske ägaren så snart han fick se båten kallade den Knuppen. Namnet gillade och behöll vi och Askeladden fick sedan ärva namnet med tillägget "Lill".


Vi har haft ytterligare en motorbåt, en Ryds Camping, som vi hade mycket glädje av men den fick aldrig bära namnet Knuppen. Jag tror inte att den fick något namn alls. Kanske hade den inte tillräckligt med karaktär?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar