torsdag 5 april 2012

PÅSKMAT


Billden hämtad från bloggen Elle

Idag är det skärtorsdag och vi har ännu inte köpt hem någon speciell påskmat. Tidigare år har vi alltid varit traditionsenliga, både när det gäller mat och annat som hör påsken till. Att vi är så slöa i år beror kanske främst på att vi inte väntar något besök och att vi skall hälsa på A och M på Tjörn en av påskdagarna, där vi kommer att besöka några av konstnärerna som i sina ateljéer visar upp sina verk i Konstrundan Södra Bohuslän. När själen fått sitt till livs blir vi säkert bjudna på något gott hos A och M.

Vid eftermiddagsfikat för en liten stund sedan diskuterade vi vad vi skulle äta här hemma i påsk och kom fram till att det inte spelar så stor roll vad vi hittar på. En helgskinka har vi i alla fall att ta till men vad är det som hänt egentligen? Skinka skall man ju äta på jul men, eftersom helgskinka säljs allt som oftast i affärerna, har nog skinkan snart sin givna plats, förutom på jul- och påskborden, även vid måltiderna på pingst- och midsommarhelgerna.

Att påsken har blivit den stora ägghelgen beror på att det förr var förbjudet att äta ägg under den 40 dagar långa fastan och också för att hönsen då hade satt igång att värpa efter den mörka vintern. Ägg har vi också hemma förresten och fler skall det bli, för jag skall alldeles strax åka och hämta nyvärpta sådana i en gård i närheten. Man kan göra mycket gott av ägg, så vi skall inte behöva lida nöd och om vi känner för att komma i riktig påskstämning kan vi ju alltid färga äggen. Som syns på bilden blir äggen gula av gurkmeja, blå av blåbärssoppa och bruna av gul lök. Seden att dekorera och färga ägg är äldre än kristendomen och härstammar från forna Egypten och Persien enligt tidningen Land, som i sin tur anger Svenska ägg som källa.

Nu får vi se upp, Stora O och jag, så att vi inte spårar ur alldeles. I julas ersattes granen med en jättekaktus och nu, påsk utan många av påskens läckerheter. Självvalt förvisso. Att vi redan har ätit upp påskgodiset och eldat upp påskbrasan kan vi inte skylla på någon annan heller.

2 kommentarer:

  1. Ni har ju fåren kvar så ni kan göra en god lammstek. Vi skall ha påskbrasa på ängen och jag har fyllt ägget med godis så allt är under kontroll här. Har ni vägarna förbi är ni välkomna att smaka på M:s goda kaka.

    SvaraRadera
  2. Vi vill gärna ha "gräsklipparna" kvar. De behövs för landskapsvård. Det verkar som att ni har läget under kontroll
    GLAD PÅSK och tack för inbjudan. Förmodligen hinner vi inte smaka på M:s kaka den här gången.

    SvaraRadera