fredag 6 april 2012

LUKASPASSIONEN


Av gårdagens inlägg om påskmat verkar det som att jag tror att påsken enbart handlar om mat och godis men den verkliga anledningen till att vi firar påsk har funnits med sedan barnsben.

I söndags var jag i Falköping, en av 14 orter där uruppförandet av Lukaspassionen ägde rum. Lukaspassionen är den senaste versionen av passioner, tonsatt av Rolf Martinsson och med text av Göran Greider. Medverkande var Christinaekören, Alingsås, Mia Edvarsson, mezzosopran, Matts Johansson, baryton och Jonna Kalholm, recitation. Musiken framfördes av Sara Eggelind-Craig, flöjt, Susanna Berger, oboe, Lisa Reuter, violoncell, Wictor Lind, trumma och Johannes Landgren, orgel. Dirigent var Lars Storm. Idén att skriva en Lukaspassion kom från förläggaren och körledaren Kettil Skarsby, som hade insett behovet av ny passionsmusik som inte är så lång, endast kräver ett begränsat antal musiker och som har körsatser som kan sjungas av en genomsnittlig församlingskör.

Jag var främst intresserad av Göran Greigers text som han genom att fläta samman med utdrag ur Bibelns evangelietext söker Jesusberättelsens plats inne i dagens människor Han menar att de flesta av oss i någon mening är religiösa men att det idag mer handlar om en känsla av religiöst sammanhang än om dogmer. Greiders favoriter bland evangelisterna är just Lukas.

Körsång, läsning, recitativ, soloframförandem, mellanspel och dialog varvades och framförandet var mycket njutbart att lyssna till. Inga avvikelser gjordes från historien om Jesu död och uppståndelse, vilket förstås hade varit otänkbart. Däremot hade Rolf Martinsson och Göran Greider hittat ett samtida språk i sin Lukaspassion.

Vissa av dessa åsikter kommer från en artikel i SvD

Dagarna är våra -- dagarna är dina.
Påsken lyser mot oss gul och vit och röd.

Avslutning på Lukaspassionen

Detta inlägg blev en aning tungt men det kanske passar en långfredag, för, åtminstone när jag var liten, skulle det vara allvarsamt på långfredagen. Inte fick man gå ut och leka och absolut inte vissla, om man skulle få lust att göra det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar