söndag 7 augusti 2011

BITTERVATTEN

Bittervatten

Här festas i Eriksberg skall ni veta. I fredags var vi hos en granne på årlig förfest till den årliga sillfesten senare på kvällen. När vi hade ätit av alla goda bullar och kakor och rundat av med en smarrig hallongräddtårta, tog värden fram en gammal flaska med Svenska Farmakopéns Bittervatten tillverkat av Apotekarnes Mineralvattens Aktiebolag i Stockholm. Längst ner på etiketten fanns t o m namnen på inspektören och kontrollanten angivna.

Vår granne berättade att flaskan fanns kvar efter hans farmor, som alltid drack Bittervatten för sin mage och en av gästerna påstod att det lär ha haft en laxerande effekt. Enligt Wikipedia är Bittervatten en vattenlösning av bittersalt (magnesiumsulfat) som förekommer naturligt i vissa hälsokällor. De mest kända finns i Epsom, Surrey och i Sedlice och Zajacice, Böhmen.

Det finns också lösningar av citronsyrad magnesia i kolsyrat vatten som är mindre bittra i smaken och de kallas för franskt bittervatten.

På Allt för föräldrars hemsida står att läsa att epsomsalt kan användas till leverrensning (gallsten) och det skulle nog inte ha varit fel om vi hade druckit ett glas bittervatten efter att ha satt i oss så många kaloririka godsaker.

2 kommentarer:

  1. Bittervatten var starkt laxerande vid trög mage. Inom 15 min. Var magen i ordning igen! Fantastiskt!!
    Detta var ung.mitten på 1950-talet.

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset. Det skall jag lägga på minnet. Fungerade det på 1959-talet gör det säkert det nu också.

    SvaraRadera