måndag 27 februari 2012

TAGGAD


Nu har havtornssorterna Romeo och Julia fått konkurrens av det strävsamma paret Svenne och Lotta, som har lånat sina namn till havtornens trendiga och hälsobringande bär.

Stora O och jag har försökt oss på att odla havtorn i blygsam skala. Man skall ha både han- och honbuskar och de sorter vi hittills provat är Romeo och Julia. Romeobusken visade sig vara en överlevare och tog sig direkt medan vi haft otur med Juliaplantorna. Först vår tredje Julia tog sig och i somras fick vi vår första lilla skörd.

Det är stickigt att plocka bären, för buskarna har vassa taggar, men bären lär vara riktigt hälsosamma. I Kina, t ex, är havtorn vanlig i läkekonsten. Bären används där mot hosta, matsmältningsproblem, en lång rad hudsjukdomar och som slemlösande medel. De anses dessutom stimulera blodflödet.

Vårluften har satt igång planeringen inför kommande växtsäsong och i år skall vi komplettera havtornsodlingen med ytterligare några buskar, den här gången av sorterna Svenne och Lotta. Jag hoppas att Lotta skall trivas bra hos oss och att vi kommer att ha bättre tur med henne än vi haft med Julia. Mer taggad behöver Lotta däremot inte vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar