måndag 28 januari 2013

MILJÖTÄNKANDEIgår fick jag ett uppskattat mail från en god vän och före detta kollega. Bifogat fanns följande artikel om miljötänkande:

"Alla som är kring 50 år eller äldre borde läsa detta, kanske även den nya generationen.

Jag skulle betala i mataffären nyligen och den unga kassörskan föreslog att jag skulle ta med mina egna kassar eftersom plastpåsar inte är bra för miljön.

Jag bad om ursäkt och förklarade att vi inte hade det här miljötänket i våra dagar. Kassörskan svarade att det är problemet. "Er generation brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön till kommande generationer." Hon hade förstås rätt i en sak - vår generation hade inte miljötänket på "vår tid".

Men vad hade vi i vår tid? Efter långt funderande och sökande djupt i min egen själ insåg jag vad vi hade.

Då hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka, läskflaskor som vi pantade. Butiken skickade tillbaka dem till tillverkaren som tvättade och återanvände dem. Så flaskorna var verkligen återanvända flera gånger. Men vi hade inte miljötänk.

Vi gick i trappor för vi hade inte hiss eller rulltrappor i alla affärer, skolor och företagsbyggnader. Vi gick till affären för att handla och tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några hundra meter. Men kassörskan hade rätt, vi hade inget miljötänk.

Då tvättade vi blöjor för att det inte fanns engångsblöjor och vi torkade våra kläder på linor, inte i ett energiförbrukande monster. Sol och vindkraft torkade kläderna på vår tid.

Barnen ärvde kläder från sina syskon, inte alltid av senaste märket. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då.

På den tiden hade vi en enda TV eller radio i hemmet, inte en i varje rum. TV:n hade en liten skärm, stor som en näsduk ungefär - inte som halva Gotland.

I köket blandade och vispade vi alltid för hand för vi hade inte maskiner som gjorde allt åt oss. När vi packade sköra saker i paket använde vi gamla tidningar till att skydda dem med, inte bubbelplast eller styrénkuddar.

Vi startade aldrig en bensinslukande motor bara för att klippa gräset på den tiden, utan sköt gräsklipparen för hand. Motion fick vi genom att arbeta, så vi behövde inte gå till gym och använda löpband, trappmaskiner m m. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då.

Vatten drack vi från kranen istället för att använda en plastmugg eller flaska varje gång. Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när bläcket tog slut istället för att köpa nya pennor och bytte rakblad i rakhyveln istället för att kasta hela hyveln bara för att bladet blivit slött. Men vi hade inte miljötänkandet då.

På den tiden åkte folk buss, barnen cyklade eller gick till skolan istället för att göra föräldrarna till en taxirörelse (öppen 24 timmar). Vi hade ett eluttag i varje rum istället för ett dussintal uttag i en förgrening och inte behövde vi ha en datoriserad pryl som skickar datasignaler 2000 mil ut i rymden för att hitta närmsta pizzeria.

Är det inte lite sorgligt hur dagens generation beklagar sig över hur slösaktig den äldre generationen var bara för att vi inte hade miljötänk?"

Artikeln avslutas med en uppmaning att "skicka den vidare till någon annan egenkär äldre person som behöver en lektion i bevarandet av vår miljö eller till någon smarty-pantsungdom."

-----------

Allt som den äldre personen i artikeln radar upp har jag varit med om, så visst har man varit miljövänlig utan att ha känt till ordet miljötänkande. Engångsblöjor fanns förvisso och tack och lov när våra pojkar var små, men att tvätta tygblöjor för återanvändning hade jag dessförinnan varit med om i det förlovade "föregångslandet" USA.

Att ha upplevt tider som de artikelförfattaren beskriver innebär verkligen inte att man kan slå sig för bröstet och tycka att man därigenom är miljövänlig. Nej, utan större svårigheter har vi glidit med på bekvämlighetsvågen och uppskattar nu både elvisp och motorgräsklippare för att nämna några hjälpmedel. Telefon och dator skulle jag tycka vara riktigt svårt att klara mig utan också.

Det är glädjande att den yngre generationen bryr sig om miljöproblemen, som är de viktigaste vi har att tackla, och för att gå iland med den uppgiften behöver vi hjälpas åt, unga som gamla. Det finns mycket att göra.

Glöm inte att ta med tygkasse nästa gång du går och handlar!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar