söndag 20 januari 2013

.....NÄR DIN VANDRINGSFÄRD ÄR ÖVER .....
Cacka Israelsson är död står det att läsa i en liten notis i GP idag. Han blev 83 år och beskrivs som sångare och friidrottare. Som sångare var hans största framgång Gamle Svarten från 1954 och inom idrotten blev han svensk mästare i längdhopp 1951 och på 110 m häck 1952. Vid OS i Helsingfors 1952 kom han sjua i längdhopp.

Ända sedan oktober 2011 har jag haft en artikel ur Kvällsstunden liggande. Den handlar om Cacka Israelsson och till och från har jag tänkt att skriva ett inlägg om en av mina idoler alldeles när jag var på väg att kliva över tröskeln till tonåren. Guuud så snygg jag tyckte att han var och den djupa basrösten skall man bara inte tala om!

I artikeln av Mikael Forslund läser jag att Cacka är döpt till Karl-Erik men att smeknamnet Cacka fick han i unga år överta efter sin klubbkompis Cacka Andersson i fotbollslaget Ulvarna i Bromma. Hans sportsliga framgångar beskrivs ingående i MFs artikel, men, eftersom jag mest känner honom som sångare och musiker, går jag inte vidare in på detta område. Något som jag däremot väl kommer ihåg och tycker bör nämnas är att det då var populärt att framgångsrika idrottsmän spelade in (eller sjöng in snarare) skivor och Cacka hade där sällskap av Snoddas, Tumba, Ingo och Nacka för att nämna några.

Att Cacka Israelsson var konstnärligt lagd var däremot en nyhet för mig. Han arbetade tidigt på en reklamfirma som reklamtecknare och har gjort många skivomslag, både för sig själv och för andra. I unga år designade han också en helt skotskrutig buss som reklam för den nya uppfinningen tejp (Scotch Tape) som då kommit till Sverige.

Under 1950- och 1960-talen var det fullt upp med framträdanden i folkparkerna. Vissa somrar kunde det innebära upp till ett 90-tal spelningar, en hektisk tid alltså som inverkade på idrottandet som han slutade med 1954. När Cacka spelade in sin sista skiva 1979 hade han spelat in gott och väl 100 skivor och många av låtarna hade han själv skrivit texten till, t ex Innan vi gick i jeans så fanns New Orleans, Låt udda vara jämnt, Åren de går, Hade jag en krona och Fri som en vind.

Han satte också tillsammans med Ragnar Wetter och Git Gay upp revyn Vild Västkustsallad i Göteborg och var "förartist" till Chubby Checker under dennes turnerande i Sverige 1963. På 1970-talet ändrades repertoaren till att även omfatta Dan Anderssons, Evert Taubes och Nils Ferlins visor.

När Cacka blev pensionär flyttade han först till Roslagen och senaste tiden tillbringade han med sin hustru och sångpartner Margit i Uppsala.

Av alla de schlager-, country- och rocklåtar som framförts av Cacka Israelsson blir hans slagdänga Gamle Svarten den som han förmodligen blir mest ihågkommen för. Men repertoaren har varit diger och nedan följer några fler exempel ur densamma:

Kullerullvisan, En sliten grimma, Davy Crockett, Min gula ros i Texas, Kärleksbrev i sanden, Zambesi, Sexton ton och Giddy up a Ding Dong.

4 kommentarer:

 1. Kjell Israelsson3 november 2013 22:25

  En varm och känslosam artikel som fler borde skriva! Jag är namne till Cacka och hade förmånen att få träffa honom vid några tillfällen på 80-talet.Eftersom jag tillhöt countryfansen i Sverige så vill jag tillägga låten Cigaretter,Whiskey och Vilda Kvinnor till de bästa inom den genren. En härlig stockholmslåt som Cacka skrivit både musik och text till är En ungkarlslya i Gamla Stan . Vi inom countrymusiken väntar på samlingskiva och utgivning med livemusik av den gode Cacka!
  Sundbybergsbo

  SvaraRadera
 2. Bäste Kjell Israelsson!
  Tack för din kommentar. Det var trevligt att höra från dig och jag hoppas också på och ser fram mot en samlingsskiva. Tipsa mig gärna, så att jag inte missar den.
  Hälsningar
  Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej tack för att du tänker som jag! Ännu ingen samlingsskiva tyvärr. Det verkar vara business som gäller , men Cacka förtjänar en samlingsskiva värt namnet och även en DVD med hans filmer vore kul samtidigt. Jag vet om att det finns outgivet också... Samtidigt hoppas jag även att någon privat person bandat något framträdande med hyggligt ljud.
   Ja trevliga Ulla vi får inte ge upp, någon gång kommer säkert en samlingsskiva!
   Hälsningar
   Kjell Israelsson, Sundbyberg kjell.israelsson@gmail.com

   Radera

 3. Hej!

  Tack för hälsningen. Nej, vi får inte ge upp utan fortsätta att se fram mot en samlingsskiva.

  Bästa hälsningar
  Ulla

  SvaraRadera