söndag 15 juli 2012

TILL SJÖSS


Igår, lördagen den 14 juli, bordade vi, Stora O, hans kusin C och jag, slupen Oskar II i Sjötorp för en tur på Vänern, inbjudna av I och H.

Vädret var precis perfekt i mina ögon, lite lagom vind, solsken med lätta moln och inte för varmt och inte för kallt. Dagen innan hade det blåst riktigt ordentligt och då hade det inte varit roligt att vara ute på sjön. Resan gick från Sjötorp till Mariestad, en behaglig tur på cirka två timmar. Här kommer några bilder från avresan i Sjötorp.

C försjunken i studier inför avresan.

I i närheten av sista slussen innan Vänern

Kusin C i slussen vid Sjötorp

Först lite närstudier av utrustningen på slupen. För en landkrabba som jag är det intressant att titta på alla "grejer" ombord, som är och måste vara, strategiskt och korrekt utplacerade för att kunna fylla sin tjänst när det är dags för det.

Skepparkrans

Belysning under relingen och tross.

Friholt (fender av trä)

Väl ute på Vänern stävade vi mot Torsö. Eftersom fler passagerare skulle plockas upp i Mariestad vid en viss tid fanns inte utrymme för segling, vilket annars var tänkt. Vi gick därför för maskin och färden var, som sagt, riktigt njutbar.

H vid rodret.

För att få lite spänning i tillvaron kröp två yngre, sjövana medpassagerare ut och lade sig i nätet under bogsprötet. Det finns säkert en särskild sjöfartsterm för det men för mig får det duga med nät.

I nätet under bogsprötet med Torsöbron i bakgrunden.

När vi närmade oss Torsöbron blev det pirrigt, för på bron satt en skylt som visade att endast fartyg med en höjd understigande 18 meter kunde passera under bron. Oskar II var just 18 meter hög och när vi var alldeles intill bron, såg det ut som att masten skulle komma att brytas av. Det gjorde den nu inte, tack och lov, och besättningen, som hade seglat där många gånger tidigare, var lugn i förvissningen om att det fanns marginal och att fartyget skulle gå klart.

I Mariestad mönstrade vi av och begav oss till H:s och I:s sommarstuga i Ärshult, där vi alldeles vid Vänerns strand åt en härlig middag. Vi lät oss väl smaka, för sjön suger ju, som bekant. Hela kvällen satt vi sedan och pratade, för det är långt mellan träffarna och vi hade mycket att avhandla.

Efter att ha ätit frukost och packat ihop våra prylar, åkte vi på förmiddagen idag in till Otterbäcken, där vi köpte rökt sik och lax. Därefter besökte vi en liten röd stuga som tidigare hade tillhört kusin C:s föräldrar. Stugan ägs numera också av släktingar, som tyvärr inte var hemma,

Kusin C och Stora O framför stugan i Otterbäcken.

Vi tackar I och H för gästvänlighet och för trevligt sällskap tackar vi också kusin C.











2 kommentarer:

  1. hejsan. sa roligt att fa se alla foton. det maste ha varit en harlig tur!vi ar imponerade over baten och att den ar nybyggd ar helt fantastiskt. nu far jag planera nasta resa hem val. far tanka pa kantareller och aven en batresa.
    kram b

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag trodde nog att du skulle uppskatta att läsa om var resa.
    Hoppas att vi far tillfalle att segla tillsammans och njuta av kantareller nasta sommar.
    Kram

    SvaraRadera