söndag 25 december 2011

SANTA CLAUS


Nu har vi hunnit fram till Juldagen och här i Sverige hade vi redan igår besök av tomten medan barn i andra länder idag vaknar upp förväntansfulla för att se ifall deras tomte under natten har kommit ner genom skorstenen och fyllt strumporna som de hängt upp på spiskransen med julklappar.

1822 skrev den amerikanske författaren och religionsprofessorn Clement Clarke Moore en julsaga på vers till sina barn. Från början var läsekretsen tänkt att vara begränsad till familjemedlemmarna men någon, förmodligen en vän till familjen, skickade dikten till en lokal tidning, the Troy Sentinel, där den trycktes anonymt med titeln "A Visit From Saint Nicholas". Sagan blev mycket omtyckt och återgavs många gånger tills den slutligen 1837 dök upp under Clement Moores namn i en antologi tillsammans med flera av hans dikter.

Först 1848 utkom denna julsaga, som nu kallades "The Night Before Christmas", i bokform. Illustratör var då T C Boyd men flera andra illustratörer har tolkat Moores juldikt, bl a Thomas Nash, den politiske karikatyrtecknaren som bland annat är upphovsman till republikanernas elefant och demokraternas åsna. I den version jag har är det Tasha Tudor som står för illustrationerna. Hon återskapar kärleks- och pietetsfullt exteriörer och interiörer från sitt hem i Vermont.


I Göteborgs-Posten skrev 2004 Kristian Wedel i en artikel som handlar om stora författare, som har bott i Greenwich village på Manhattan i New York, att "Clement Clarke Moore är ett stort namn för alla amerikanska barn (och även för svenska barn, fast de inte vet om det) eftersom han 1822 skrev en julsaga på vers för att roa sina barn. Han uppfann därmed inte bara jultomtens rendragna släde, utan även den mycket opraktiska entrén genom skorstenen."

I slutet av 50-talet arbetade jag i drygt ett år som au pair hos en underbar familj i Amerika, som jag har hållit kontakt med sedan dess. Chica Maynard, som mamman i familjen hette, skickade "The Night Before Christmas" till mig i julgåva 1997 med hälsningen "For Ulla to read to her grandchildren" och det har jag förstås gjort.

Clement Clarke Moore var en avlägsen släkting till Chica Maynard.
2 kommentarer:

  1. vi har last it was the night before till vara barn och barnbarn men aven tomten ar alskad utav vara. vara barn fick den ifran mormor och morfar i borjan pa 60-talet och den ar val anvand.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är en fin julsaga. Jag visste inte tidigare att de åtta renarna hade namn:
    Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder och Blitzen.!

    God fortsättning på julen

    SvaraRadera