Idag har Anna namnsdag och vi gratulerar alla vi känner som heter Anna och en Anna alldeles speciellt.
Den 9 december, på Annadagen, är det dags att lägga lutfisken i blöt. Det är nog inte så många som lutar själva nu för tiden men är det någon som gör det, så är det dags att sätta igång nu.
Dessutom läste jag i GP att det är pepparkakans dag idag. I samma artikel stod mycket att läsa om pepparkakor som jag inte kände till tidigare, nämligen att pepparkakor en gång i tiden kallades för medicinplättar och såldes på apotek.
Pepparkakor var bra proviant att ha med ut i krig på grund av att de hade lång hållbarhet (innehöll tidigare honung som hade en konserverande effekt), inte möglade och dessutom verkade uppiggande. Det finns uppgifter om att romerska krigare i Mesopotamien redan för 4000 år sedan åt pepparkakor. Så gjorde förmodligen också Gustav II Adolf och hans soldater.
Pepparkakorna kom till Sverige från Tyskland på 1300-talet. På den tiden bakades de av munkar och nunnor och såldes på apotek.
Kryddningen har ändrats med tiden. Medan det numera bara är kanel, ingefära och kryddnejlika i pepparkakorna var det förr också vanligt att krydda med peppar, karde-mumma, anis, fänkål, cederolja, citron- och pomeransskal.
Först i mitten av 1800-talet blev pepparkakan en kaka för alla och den blev då framför allt en julkaka.
Till att börja med förseddes kakorna med helgonbilder men numera finns en uppsjö av pepparkaksformer. De gamla klassikerna med anor från klostertiden hänger fortfarande med - hjärtat (kärlekssymbol), grisen (symbol för livets välfärd) och änglarna (symbol för godhet).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar