söndag 12 juni 2011

PINGSTLÄGER

Pingstläger på Tjörn 1973

I augusti 1973 hade vi, vänner från ungdomens dagar, vårt första "pingstläger" hos oss på Tjörn. Vi var sex familjer som samlades för att återknyta kontakten, som till stor del hade haft uppehåll under tiden barnen var riktigt små. Till att början med var vi totalt 24 personer men skaran utökades efter ett par år till 26.

De första tre åren träffades vi på Tjörn, då vi tältade. För att få lite variation förlades därefter lägervistelsen till flera andra platser, bl a Dalsland. Där gästade vi B och Ö i Gustafsfors. (Det var f ö de som tog initiativ till att vi återknöt kontakten.) Vi var också vid Laxsjön några år, där vi frångick tältandet och lyxade till det genom att bo i hyrda stugor.

Pingstläger var det givna namnet på dessa sammankomster, eftersom det var just på pingst som vi träffades.

Pingstläger med fiske på Hökensås 1980

Andra orter där vi haft pingstläger är Slekåsen och vid Simsjön.

Idén att dra ihop vuxna och barn på det här primitiva sättet var verkligen en fullträff och vi numera åldrande föräldrar och vuxna barn talar fortfarande om hur trevligt vi hade. Vi roade oss kungligt med lekar, tävlingar, spel, fiske, bad m m.

När det gällde mat var menyn densamma varje år. På pingstaftonen bjöds på hamburgare, på pingstdagen kyckling och på annandag pingst sill. (Barnen fick säkert något annat då.) Varje familj hade med sig sin egen mat och, eftersom det var stående meny som gällde, blev det inget tjafs om maten - utom när någon hade dristat sig till att laga till kycklingen hemma. Denne fuskare fick minsann sina fiskar varma, för så fick det inte gå till! Grillning på plats var det som gällde.

Pingstläger i Dalsland 1982

När barnen blev äldre och hade andra planer för pingsten, fortsatte vi vuxna att träffas, då under mer komfortabla former när det gäller boendet men dessa äventyr får bilda underlag till ett annat blogginlägg.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar