söndag 19 juni 2011

KUNGAKRÖNING I ERIKSBERG

Erik den läspe och halte (Jan Lundblad)
Foto: Ulla Olofsson

Igår (18/6) kröntes äntligen Erik den läspe och halte (Erik Eriksson) i Eriksbergs gamla medeltidskyrka efter att han andra gången valts till kung. Erik den läspe och halte (1216 - 1250) kallade sig själv för Erik III, eftersom han var den tredje kungen som hette Erik. Han var också den sista kungen i den Erikska ätten. Redan som sexåring blev han första gången vald till kung och regerade då mellan 1222 - 1229. Kröningen ägde rum i Strängnäs 1224. Konungasysslan sköttes till en början av en förmyndarregering och därefter med hjälp av jarlar.

1229 övertogs vid en statskupp kungamakten av Knut Långe, också han av den Erikska ätten. Erik den läspe och halte gick då i landsflykt till sina släktingar vid danska hovet. När Knut Långe dog 1234 återvände Erik den läspe och halte till Sverige och valdes samma år åter till kung, vilket han förblev fram till sin död 1250.

Det är här gårdagens högtidliga "postuma kröningsceremoni" i Eriksbergs gamla kyrka kommer in i bilden. Erik den läspe och halte kröntes förmodligen inte efter det att han vid återkomsten från Danmark ännu en gång blev konung av Sverige. Eriksberg borde sannolikt ha varit platsen för den andra kröningen enligt Jan Lundblad, Västgötaturism, som stått för gårdagens arrangemang.

  Erik den läspe och haltes hustru, Katarina Sunesdotter
(Ann-Marie Lundblad) i Eriksbergs gamla kyrka
Foto: Ulla Olofsson

Kungakronan, som fick pryda Jan Lundblad i rollen som Erik den läspe och halte, var tillverkad av Pia och Jan-Erik Persson, Toppmurklans Hantverk, Herrljunga. Det var för övrigt Jan-Erik Persson som krönte "Erik den läspe och halte."

På kungakronan, som var tillverkad av silver och mässing, fanns symboler i form av lejon, tempelriddare, kors och torshammare. Stenarna som prydde kronan var amazonite (främjar insikt, kunskap, språkkänsla), agat (främjar hälsa, lugn och ro, god tur, avlägsnar feber och skyddar mot ormar och skorpioner) och oxöga (främjar fokusering, förankring i jorden, envishet och styrka).

Förutom Erik den läspe och halte (Jan Lundblad) och hans hustru Katarina Sunesdotter av den Sverkerska ätten (Ann-Marie Lundblad) var Pia och Jan-Erik Persson (som hade tillverkat kungakronan), deras 5-årige son, tidningsreporter, fotografer, släktingar och vänner med vid kröningen, som avslutades med mjöd och klämmor (eller wraps som de numera brukar kallas) på kyrkbacken.

Till sist kan jag inte låta bli att ta med en bild på två "kungar" som, efter kröningsceremonien, hänger sig åt godsakerna.

"Kung Erik" och "Kung Olof"
Foto: Ulla Olofsson

Ja, nu är man då en erfarenhet rikare. Det är minsann inte var dag man blir bjuden på kungakröning, så det är helt klart ett minne för livet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar