måndag 26 november 2012

LUNDRESA

Juridicum
 
I helgen som gick var vi (Stora O, CMO och jag) i Lund och hälsade på J som bor i en mysig trerumslägenhet tillsammans med sin gymnasiekamrat från Göteborg. På en promenad i centrala Lund på lördagseftermiddagen besökte vi J:s lärocentrum Juridicum i Televerkets gamla byggnad, där juridiska fakulteten och dess bibliotek håller till. De flesta föreläsningssalarna finns i det närbelägna "Tryckeriet".
 
Här följer några bilder från den fortsatta promenaden:
 
Domkyrkan
 
Råk- eller kråkbon?
 
Restaurang Stäket
 
Stora O åter till platsen för brottet. Han påstod att han under sin seminarietid varit på Restaurang Stäket i ett hus från Medeltiden - och dansat på borden! Stäket såg dött ut och vi drog slutsatsen att det inte var något populärt ställe att hänga på för nutidens studerande, åtminstone inte en lördag eftermiddag.
 

Köksbestyr
 
Tillbaka i lägenheten igen spelade vi sällskapsspel under tiden maten tillagades. Vi konstaterade att J är riktigt duktig på att laga mat och att vi med alla våra år på nacken hade en hel del att lära av henne. Bland annat att man med fördel kan blanda olja och kryddor med potatisklyftor och andra rotfrukter i en skål innan man sätter in rätten i ugnen istället för att skvätta olja och krydda ovanpå rotfrukterna före ugnsbakningen som vi hittills gjort. Maten var fantastiskt god!
 
Slottet Brosjökloster
 
På programmet för söndag förmiddag stod en promenad och besök på Kulturen men det regnade och blåste, så vi åkte istället på en bilutflykt till Bosjökloster 3-4 mil nordost om Lund. Eftersom det var off season var slottet och övriga verksamheter där inte öppna men slottet var mycket vackert beläget alldeles intill Ringsjön mitt i Skåne.
 
Brosjökloster var från början ett nunnekloster grundat 1080 av Benediktinordern. Marken sägs ha donerats av den skånska adelsätten Thott. Klostret omvandlades till slott på 1500-talet och endast vissa delar av den ursprungliga byggnaden står kvar. 1908 övertogs slottet av Philip Bonde, vars familj fortfarande äger slottet.
 
Inne på slottsgården
 
1000-årig ek
 
I slottsparken såg vi den kulturminnesförklarade 1000-åriga eken som var ihålig och faktiskt inte verkade särskilt stabil. Men, eftersom det fanns några trappsteg i stenmuren runt trädet, kände en viss man sig nödsakad att kliva in i trädet och utforska det inifrån.
 
Stora O inspekterar eken
 
 
Inte långt från slottet handlade vi rökt ål i ett rökeri vid Ringsjöns strand och innan vi körde J tillbaka till Lund stannade vi på Ringsjö Krog och Värdshus och åt lunch. Där smakade jag vildsvin för första gången, rökt vildsvin, och det var riktigt gott.
 
Regn och mölla
 
 
Stort tack till J för gästvänlighet och god mat och tack till CMO för sällskap och hjälp med bilkörning. Nästa gång vi kommer och hälsar på tar vi med bättre väder!
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

4 kommentarer:

 1. Fina bilder! Juridicum var verkligen en cool byggnad, men det var Televerkets förtjänst alltså.

  SvaraRadera
 2. Jag fick en känsla av att Juridicum kanske hade varit en banklokal tidigare men Google visste att byggnaden hade varit Televerkets. Att bilderna blev bra beror nog på min nya fina kamera.

  SvaraRadera
 3. Och modellernas. Särskilt han i trädet.

  SvaraRadera
 4. Givetvis. Modellerna spelar stora roller.

  SvaraRadera