söndag 18 november 2012

GAMMAL ELLER UNG?


I dagens GP såg jag ett fotografi på ett par som var på väg till Alfons Åbergshuset för att se en teaterpjäs tillsammans med två minderåriga barn. De vuxna såg i mina ögon snygga och trevliga ut, men, tänkte jag, de såg nog något gamla ut för att ha så små barn. Texten under bilden berättade dock att de var pensionärer och två- och fyraåringarna var deras barnbarn. DÅ såg de plötsligt unga ut.

Vad fick mig att ändra uppfattning? Fördomar kan tänkas. Ofta har vi nog en inbyggd föreställning om att föräldrar skall se unga ut medan mor- och farföräldrar skall se gamla ut. Det stämmer däremot dåligt i dagens samhälle, där föräldrarna kan se slitna (och därför äldre) ut på grund av deras vanligtvis stressade livsmönster medan den äldre generationen kan bibehålla fräschören efter att de uppnått pensionsåldern och själva kan råda över sin tid. För att ingen skall tro att jag inbillar mig något, så är jag mycket väl medveten om att åldern tar ut sin rätt till slut.

Att jag fick vända kappan efter vinden den här gången är OK, för jag tyckte att det intervjuade paret såg trevliga, glada och fräscha ut - både som gamla och unga.

4 kommentarer:

 1. Hej nu försöker jag igen Mona

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Det gick ju bra. Now we are talking!

  SvaraRadera
 3. Jag sände från Johans dator. Nu försöker jag från min. MBY

  SvaraRadera
 4. Inga problem. Väl mottaget, tack.

  SvaraRadera