lördag 16 februari 2013

MEZQUITA

Mezquita, Cordoba
 
Från Cordoba har jag fått ta del av A:s och M:s besök i Mezquitamoskén som tog två århundraden att bygga. Uppförandet påbörjades 784 under den yadiska dynastins glansperiod. Den tidigare västgotiska katedralen, som i sin tur var byggd ovanpå ett romerskt tempel, revs för att ge plats åt moskén. Senare har moskén byggts om och till många gånger och blev med sina 23 000 m2 världens tredje största moské och den största i Europa. Mezquita kom att bli stilbildande för den moriska arkitekturen.
 
Interiörbild
 
 
Moskén omvandlades till katedral när Cordoba 1236 åter blev kristet. Kyrkan byggdes därefter om i flera omgångar fram till slutet av 1700-talet. Katedralen i sin nuvarande skepnad består av en blandning av gotisk, renässans- och barockarkitektur och är en fantastisk byggnad med sina rika dekorationer. Förändringarna under den kristna tiden förtar tyvärr mycket av den ursprungliga byggnadens prakt. Minareten finns t ex kvar men är inbyggd i klocktornet.
 
Stort tack till A och M som låtit mig bekanta mig med Mezquita, som jag förstår måste upplevas i verkligheten.
 
Wikipedia har bidragit med information till inlägget.


 


4 kommentarer:

 1. Faktum är att man överkommunicerade ganska kraftigt att muslimerna faktiskt rev en kristen kyrka för att kunna byggs moskén, att kristen expertis varit delaktig i den mest storslagna moskédelen och att det minsann var en kulturgärning från kyrkans sida att göra hela härligheten tillgänglig. De är nog medvetna om att de våldfört sig lite på det ursprungliga formspråker...

  SvaraRadera
 2. Ser fram mot att höra mer när vi talas vid.

  SvaraRadera
 3. Vad kul att bli påmind om den underbara kyrkan och stan är ju inte så dum heller. Det var 28 grader när jag var där.
  Siv

  SvaraRadera
 4. Skall försöka att ta mig dit någon gång. Tills dess får jag lyssna till vad A, M och du har att berätta. 28 grader, varmt får vi tro, låter härligt. Ute snöar det, igen!

  SvaraRadera