tisdag 26 februari 2013

FALKS GRAV

Falks grav, Hökensås
 
Ikväll har jag tittat på ett nytt TV-program som heter Det händer här. Denna svenska historieserie tar oss med till små orter i Sverige och berättar om intressanta händelser och livsöden som utspelats där.
 
Kvällens ort var Habo och tre historiker fick i uppdrag att ta reda på så mycket som möjligt om följande:
    • Falks grav och mysteriet med varför det alltid finns blommor på graven och vem som lagt dit första blomman.
    • Vad raggarna hade för sig förr.
    • Häxprocessen mot Marit i slutet av 1500-talet 
Den berättelse som flest invånare i Habo sedan röstade på fick därefter ge namn åt en rondell i Habo. (Falks rondell, Raggarrondellen eller Marits rondell.)

Resultatet av röstningen blev att rondellen döptes efter Falk och eftersom jag tidigare hade hört talas om Falks grav på Hökensås, fann jag hans öde mest intressant. Jonas Falk, som tillsammans med en kompanjon 1854 begått ett postrån och dödat postiljonen, dömdes till avrättning genom halshuggning, en blodig avrättning som folk hade rest långa vägar för att bevittna. Frid, som kompanjonen hette, blev däremot skonad. Dödsstraffet var vid den här tiden på väg att avskaffas och de som ändå dömdes till döden skulle ha begått ett riktigt allvarligt brott. 

Så var det mysteriet med blommorna på Falks grav. Det finns nämligen alltid färska blommor där, även när snön ligger djup. Detta har förbryllat människor i Habo med omgivning, en del har utan resultat till och med övernattat för att försöka lista ut vem som sätter dit blommorna. En hembygdsintresserad man som hört om TV-programmet på radio berättade att det ursprungligen fanns ett enkelt träkors på Falks grav, som senare ersattes av ett järnkors tillverkat av en smed. Denne smed hade sagt att blommorna till en början hade placerats på graven av Falks lillasyster. Kanske förde ättlingar till henne eller rent av Habobor därefter traditionen vidare? Ingen som vet.

Häxprocessen mot Marit var också mycket intressant medan jag inte tyckte att raggarnas förehavanden förr var speciellt avlägsna, men så uppfattar man förmodligen händelser som sker under ens egen levnadstid. Det jag inte kom ihåg från den tiden var den förfärande insikten att människor kunde bli steriliserade för att de ansågs ha ett dåligt uppträdande.Titta gärna på programmet Det händer här i sin helhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar