onsdag 6 februari 2013

HEMARBETE DAGENS SNACKIS


Idag är det jobba hemmadagen. Att arbeta hemifrån är både tidsbesparande och miljöfrämjande. 100 svenska arbetsplatser med 4000 medarbetare håller kontoren stängda idag och initiativtagare till jobba hemmadagen är inte helt oväntat it-företaget Microsoft. Trots att 70 % av de 2500 tjänstemän som tillfrågats har arbetsuppgifter som med dagens teknik går att utföra hemifrån, arbetar hälften av dem ändå på kontoret som vanligt och endast 43 % av dem tycker att arbetsgivarna är positiva till distansarbete, allt enligt Sara Lombergs artikel i SvD idag.

Intressant läsning men distansarbete är inte aktuellt för min del numera men jobba hemmadagen tyckte jag pockade på, så på förmiddagen bakade Stora O och jag mjukt tunnbröd efter inspiration och recept från min vän och f d kollega MBY.

Det fick bli dagens hemarbete utöver de vanliga sysslorna, och nu har vi just kommit tillbaka efter en härlig promenad i snön. På tal om promenader läste jag, också i SvD idag, att en ny avhandling, utförd av Ulf Eriksson, doktorand vid Lunds universitet, visar att människor som bor i Stockholms innerstad, tvärtemot vad många tror, motionerar mer än de som bor i Stockholms ytterområden. Forskningsresultatet pekar på att befolkningstätheten och det varierade serviceutbudet är viktiga bidragande faktorer. Dessutom visar det sig att de mest promenadvänliga områdena, märkligt nog, ligger mitt i centrala Stockholm. Här har människor nära till sina arbetsplatser, skolor, vårdcentraler, butiker och nöjen och i centrum finns dessutom färre bilägare. Man kan också utläsa att människor i Stockholms innerstad i genomsnitt går till fots 50 minuter mer per vecka än de som bor i lummiga villaytterområden som t ex Ekerö. Trots att det finns både grönska och långa promenadstråk där tar människor oftare bilen för att uträtta minsta ärende.

Slutsaterna kan komma att få stor betydelse för framtida stadsplanering. Det verkar vara bättre med en förtätad stad, dock med tillgång av grönområden, än en spretig och utsträckt stad.

Stimulans i form av skyltfönster, konst och grönområden uppmuntrar till promenader i storstaden. Här i Eriksberg har vi inga skyltfönster och tyvärr inte heller någon konst att vila ögonen på längs våra promenadstråk. Däremot bor vi mitt i naturen där vi kan hämta inspiration till både det ena och andra och grönska har vi gott om, bara våren kommer. Nära har vi också till skola och kyrka. Övriga serviceinrättningar har vi längre väg till. Forskare vid universitetet i Sydney har kommit fram till att måttligt intensiv aktivitet, 150 minuter i veckan, lär minska risken för en mängd sjukdomar. Denna rekommendation lever Stora O och jag upp till, precis, och det är vi nöjda med till dess att det kommer nya rön. Pluspoäng får vi för arbete utomhus när vädret tillåter. Vilka förutsättningar för fysisk aktivitet, trots att vi bor på landet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar