söndag 10 februari 2013

CRÈME NINON

 
Någonstans och någon gång måste man ju börja om det man tänkt skall bli av, som t ex att övergå till vegetarisk kost. För att inte gå för snabbt fram bestämde vi oss för att äta vegetariskt en dag i veckan till att börja med och med start idag.
 
Starträtten blev Crème Ninon och receptet till den billiga och lättlagade krämiga soppan, som är bra för både kropp och planet, har jag hittat på nätet. Jag frågade Stora O om han tyckte att färgen på soppan var vårgrön men enligt honom var den gröna färgen något för ljus för det. Det tog jag som ett gott tecken, för jag hade förväntat mig att han skulle säga giftgrön.
 
Riktigt gott - nu kör vi.
 
Recept
 
1.     Skala och finhacka en gul lök. Fräs den mjuk i olja utan att den tar färg. Häll på 2 dl vitt vin och lägg i en grönsaksbuljongtärning. Låt koka upp. Tillsätt två finhackade mjöliga potatisar.
 
Efter ca tio minuter lägg i fem - sju dl frysta gröna ärtor. Späd soppan med några dl vatten (men inte för mycket, för den skall ha purékonsistens). Låt koka i dryga tio minuter.
 
2.     Mixa soppan slät och fin med stavmixer. Tillsätt två dl grädde alternativt crème fraiche (eller lite av varje) och låt soppan koka upp hastigt igen. Smaka av med salt och peppar.
 
Smaklig måltid!
 


2 kommentarer: