lördag 19 maj 2012

INVIGNING AV PILGRIMSLED

Pilgrimskaka med St Olofskorset

Vid kvällsandakt i Eriksbergs gamla kyrka igår kväll invigdes den senaste sträckan, Vårkumla - Eriksberg, som utgör en del av pilgrimsleder på Falbygden. 27 pilgrimer, modell 2012, hade då vandrat ca 9 km på skogs- och grusvägar från Jäla kyrka, där gudstjänst hade hållits. Solen tittade fram precis lagom till starten och vandringen blev därför betydligt angenämare än dagen innan, då det regnade och var kallt. På Kristi Himmelfärdsdag gick vandringen mellan Vårkumla och Wardins "mösa-lada" via Kinneved, en sträcka på ca 7 km.

Efter kvällsandakten i Eriksbergs vackra kyrka från 1100-talet bjöds pilgrimerna på grillad korv och kaffe med pilgrimskaka i Eriksbergs Kultur- och Intresseförenings lokaler i Prästgården. Barbro Westergren, projektledare och ordförande i Föreningen Pilgrimslederna Ätradalen till Falbygden, och Magnus Carlsson, kyrkoherde i Floby pastorat, informerade om de olika pilgrimslederna, varav detta projekt, som nästa år skall fortsätta från Eriksberg till Gräfsnäs och sedan vidare till Lödöse, ingår i pilgrimsleder i Västra Götaland. Västra Götaland i sin tur ingår i ett europeiskt pilgrimsnätverk som förbinder Trondheim i Norge med Santiago de Compostela i Spanien.

Eldsjälen Barbro Westergren berättade också om upphovet till den avbildade pilgrimskakan. Eftersom receptet till kakan som serveras pilgrimerna i Santiago de Compostela är hemligt, har några damer här i Västergötland experimenterat tills de fått fram en kaka som smakar precis som den i Spanien. Den är riktigt god.

För invigningsarrangemanget stod Föreningen Pilgrimslederna Ätradalen till Falbygden, Svenska Kyrkan Floby pastorat och Svenska kyrkan Herrljunga pastorat.

Det finns ett otal pilgrimsleder och många arrangerade vandringar att välja på. Aktuell pilgrimsinformation hittar du här och här och här. Det finns också en ny Pilgrimsapp för Pilgrimsleden Skaraborg, där du hittar all information du behöver.

Innan besökarna gav sig av hemåt gick de "husesyn" och inspekterade några rum som Eriksbergs Kultur- och Intresseförening har inrett på övervåningen i Prästgården för att kunna erbjuda övernattningsmöjligheter till besökande pilgrimer. Väl förberedda hälsar vi alla pilgrimer varmt välkomna till Eriksberg.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar