lördag 25 oktober 2014

TÅLAMOD


Inte kunde jag tro att mitt tålamod skulle komma att prövas idag när jag beslutade mig för att testa ett nytt sätt att rengöra ugnen. Så här skulle man gå tillväga:

1. Ta bort gallret och ställen från insidan av ugnen. (Det tog ett tag innan jag begrep vad som menades med ställen men till slut gick det upp en talgdank. Måste vara "facken" där man placerar plåtarna. Gallret tog jag bort men inte ställen, för det vet jag inte hur man gör.)

2. Blanda sedan i en skål några skedar bakpulver med lite vatten till en pasta eller smet.

3. Smeta ut pastan över hela ugnens insida. Bakpulvret kommer att bli brunt när det smetas in. Det är inte nödvändigt att det blir ett jämnt lager utan det viktiga är att täcka alla ytor.

Så långt gick allt enligt planerna men när jag sedan läste punkt fyra fick jag se att pastan eller smeten skulle verka över natten eller minst 12 timmar för att bakpulvret skall hinna gro in ordentligt. Det är här, på punkt fyra, som mitt tålamod sätts på prov. För det första blev jag mäkta sur på mig själv för att jag inte, som så många gånger tidigare, hade läst instruktionen i sin helhet innan jag satte igång och, för det andra, för att jag retade mig på att det skulle ta så lång tid. Jag vill att det skall gå snabbt när jag håller på med något som jag inte är överdrivet förtjust i att göra men när jag lugnat ner mig lite insåg jag att det i just detta fall inte spelar någon större roll om arbetet inte blir klart förrän i morgon, för jag har ändå inte tänkt att använda ugnen i natt. Men, tryter tålamodet så gör det

Om någon är intresserad av detta sätt att rengöra en ugn, kommer här de återstående punkterna.

4. Låt verka över natten. Minst 12 timmar behövs för att bakpulvret skall hinna gro in ordentligt.

5. Dagen efter: Ta en våt trasa och torka ur så mycket av bakpulvret som möjligt.

6. Häll upp lite vinäger i en sprayflaska och spraya överallt där det fortfarande syns rester av bakpulver. När vinägern reagerar med bakpulvret kommer ett skum att bildas.

7. Torka ur med en våt trasa.

8. Stoppa in gallret igen (och ställen, om du tagit ut dem. Mina satt fast i ugnsväggen.)

9. Sätt på ugnen på en lägre temperatur under 15-20 minuter för att låta den torka ur.

Resultatet, som lär bli fantastiskt, får jag, som sagt, se först i morgon. Jag vill därför inte rekommendera denna typ av rengöring men intygar att det här inte är någon quick fix och att arbetet kräver ett visst mått av tålamod. 

Lycka till med ugnsrengöringen om du gör ett försök!

2 kommentarer:

  1. Verkar intressant. Väntar med spänning att höra hur det gick i morgon.

    SvaraRadera