söndag 15 november 2015

SYDSTATSMAT


Idag har jag lagat gumbo i min nya stekgryta. Gumbo är en stuvning som sägs ha kommit från staten Louisiana, USA, på 1700-talet. Rätten förekommer i flera varianter men gemensamt för dessa är att grunden består av en starkt kryddad fond som man sedan varierar genom att tillsätta olika grönsaker och/eller kyckling, skinka, kryddig korv och räkor.

Gumbo kombinerar ingredienser och matlagningskonst från flera kulturer som t ex fransk, spansk, tysk och västafrikansk. Rätten blev särskilt populär på 1970-talet efter att ha hamnat på Unites States Senate-cafeterians meny till senator Allen Ellenders (Louisiana) ära. Gumbo är staten Louisianas officiella maträtt.

Här är receptet till dagens lunchrätt:

Sydstatsmat

Ingredienser (4 personer)

500 g kycklingkött
1 dl vetemjöl
1 krm cayennepeppar
salt
2 gula lökar
2 paprikor
200 g vitkål
3-4 stjälkar blekselleri
1-2 chilifrukter
2 vitlöksklyftor
1 l vatten
3 msk koncentrerad kycklingsfond
300 g kryddstark korv
200 g skalade räkor
1 burk majskorn (ca 180 g)
timjan
oregano
lagerblad
ruccolasallad

Gör så här:

1. Skala och hacka de gula lökarna. Strimla paprika, vitkål och blekselleri grovt. Finhacka chilin.

2. Blanda mjöl, cayennepeppar och salt i en plastpåse. Skär kycklingköttet i bitar (2-3 cm). Lägg kycklingbitarna i påsen och ruska om. Hetta upp fyra matskedar olja i en stekgryta och bryn kycklingen, kryddor och mjöl så att det får färg utan att bli bränt.

3. Tillsätt lök, vitkål, selleri, paprika, chili och riven vitlök. Rör om och låt allt bryna någon minut. Häll i vatten och fond samt några kvistar timjan, oregano och ett lagerblad. Sjud i 25 minuter. Skär korvarna i bitar och lägg dem och majsen i grytan. Sjud ytterligare 3-4 minuter. Skalade räkor och ruccolasallad tillsätts först när grytan är klar.

Att äta till:  ris.

Smaklig måltid!

När jag läste om att gumbo hade tagits upp på United States Senates cafeterias meny kom jag att tänka på att Stora O och jag tillsammans med en god vän 1988 åt lunch på senatorernas restaurang i samband med att vi besökte Capitoleum i Washington. 1988 var valår i USA och valet stod mellan de båda presidentkandidaterna George H.W. Bush (republikan) och Michael Dukakis (demokrat). Från menyn kunde man bl a välja mellan två rätter som vardera representerade presidentkandidaterna. Resultatet antecknades löpande på en tavla och följdes med stort intresse. 

Märkligt att ett inlägg om en maträtt triggar igång minnet av en 27 år gammal händelse. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar