söndag 31 augusti 2014

PÅ VIFT


Idag har Stora O och jag träffat våra tre barnbarn (som inte är några barn längre) i Göteborg. Det är inte så ofta vi träffas alla på en gång, för vi är geografiskt utspridda. Vi startade med att äta lunch. Alla var hungriga, maten smakade bra och vi blev mätta under tiden vi ventilerade både det ena och det andra.

Efter lunch gick Stora O till Gårda och tittade på Finnkampen på TV (storbildsskärm) medan E, H, J och jag tog oss till Götaplatsen, där vi utanför Konstmuseet möttes av Joanna Rajkowskas installation Carpet, en ca 150 m2 stor och 2,5 m hög persisk matta i ull. Carpet är ett av 14 olika projekt i det omfattande konstprojektet Motbilder, som finns på olika platser runt om i Göteborg. Mattan är en bild av en drake, som enligt den persiska matt-typologin betyder makt. Spännande - man fick gå in i mattan men man uppmanades att vara försiktig.


Stora och små flickor inne i mattan.

Väl inne i Konstmuseet tittade vi först på Hasselbladstiftelsens första utställning i Sverige av den omtalade och nyligen upptäckta amerikanska fotografen Vivian Maier, som visade ett 100-tal fotografier från New York och Chicago på 50 - 70-talet. Vivian Maier uttryckte med sina ögonblicksskildringar både humoristiska detaljer och dramatiska skeenden och hon visade med sina bilder på de olika klasserna i samhället. Trots att hon var en så skicklig fotograf tillbringade hon sina sista år i ensamhet och fattigdom. Det var en mycket intressant utställning och jag, med några år på nacken, kände igen många detaljer från förr i bilderna.

Därefter åkte E och jag med hiss upp till sjätte våningen för att se utställningen Friction of ideas med valda verk av van Gogh, Gauguin och Bernard.Bretonska kvinnor, Émile Bernard
Olja på duk

J hade redan sett utställningen, så hon och H satt utanför och pratade och här kommer en bild på alla tre innan vi skiljdes åt för att åka åt olika håll - Malmö, Hällsvik och Eriksberg.


Slut för idag och tack för idag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar