lördag 29 juni 2013

IDA SAHLSTRÖM

Ida Sahlström 18711 - 1963
 
I samband med att jag läste om teaterföreställningen Nils Holgersson som i sommar spelas på Västanå Teater (Berättarladan) ca fem kilometer söder om Sunne i Värmland kom jag "i kontakt med" Ida Sahlström, vars livssyn sägs ha varit:
 
Frihet i smått,
enighet i stort
och
kärlek i allt.
 
Hennes livssyn tycker jag är riktigt bra, om än svår att alltid leva efter, och jag blev nyfiken på att veta mer om Ida Sahlström. Hon blev så småningom textilkonstnär, trots att fadern, Per Sahlström, förbjöd henne att ägna sig åt sitt stora intresse, vävning. Fadern kunde inte förlika sig med att tre av barnen blev konstnärer (systern Anna målade och brodern Bror skulpterade), utan ville ha henne till piga på gården. Han förbjöd henne vidare att gifta sig, vilket resulterade i att bröllopet fördröjdes i 17 år.
 
Mer än 500 av Ida Sahlströms vävmönster visas sommartid på Sillegården i Västra Ämtevik, vars pensionatsverksamhet hon byggde upp från grunden samtidigt som hon sysselsatte ett 20-tal väverskor i bygden med att väva de tyger hon sålde runtom i Sverige. Hon är mest känd för sina hålgardiner, mattor och en speciell majstång (midsommarstång) med tre kransar som sägs representera hennes motto Frihet i smått, enighet i stort och kärlek i allt. Tyger till förkläden och sjaletter stod också för stor del av verksamheten. Dessutom ägnade hon sig åt möbeldesign.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar