söndag 24 april 2011

SMÅ GRODORNA, SMÅ GRODORNA....


Detta har egentligen inget direkt med påsken att göra utan är mer förknippat med denna ljuva årstid som sådan, för vissa åtminstone, till exempel grodorna.

Häromdagen blev vi varse att vi hade flera grodor i dammen och några av dem uppvaktade varandra. Mer än så faktiskt, de vänslades, lugnt och stilla. Honan var dubbelt så stor som hannen, som satt på hennes rygg. Efter en tid verkade det som att honan hade tröttnat, för hon klev iväg, fortfarande med hannen på ryggen.

I TV-programmet "Landet Runt" rapporterades att honan släpper rommen i vattnet och att hannen därefter befruktar rommen utanför honans kropp. Vidare fick jag reda på att grodorna är dammens lokalvårdare, som bl a äter sniglar. Enligt programledaren skulle en grodas vikt vara ungefär som ett paket jästs men det tycker jag lät märkligt med tanke på att honan är så mycket större än hannen.

I Västerås finns det mängder med fridlysta grodor som varje år vandrar till en naturpark på Djäkneberget, där de ombesörjer artens fortbestånd. Under vandringen utgör de en trafikfara och många av grodorna blir påkörda. Djäkneberget har fått sitt namn efter djäknarna (gymnasisterna) vid Sveriges första gymnasium. Berget var nämligen platsen för lärjungarnas idrottsliga övningar.


2 kommentarer:

  1. Rafflande kärleksliv de har grodorna. Har ni sett grodskylten vid Sundsby? Där varnar de också för grodor som korsar vägen... Det är väl i Floda också som de byggt en extra tunnel under vägen så att grodorna inte ska bli överkörda?

    SvaraRadera
  2. Jag har inte sett varken grodskylten vid Sundsby eller tunneln i Floda men båda åtgärderna är bra.

    Beträffande rafflande kärleksliv vet jag inte om jag kan hålla med dig. Märkligt är det i alla fall.

    SvaraRadera