söndag 10 april 2011

ÅRETS GRÖNA TREND


När värmen äntligen har kommit är det full fart i trädgårdar och täppor.
Trädgårdsentusiasterna är verkligen på hugget efter den stränga och långa vintern och det räfsas, grävs, planteras och till och med redan sås. Årets gröna trend är cityodling, d v s odling på balkonger och tak, och det beror på att även människor som bor i städer vill kunna odla sin egen obesprutade mat. Ätbar skall den alltså vara! De som ägnar sig åt odling i trädgårdsland eller annan markbaserad odling tros göra detta i pallkragar.

Ett tips är att odla i oväntade föremål som t ex stövlar och konservburkar, och glöm för all del inte att årets grönsaker skall vara snygga. Höns och bin antas öka i städerna och jag undrar just om hönsgårdarna skall placeras på taken. Bina lär nog bli mer svårplacerade eftersom de kan flyga. Gå gärna in på http://www.rooftopfarms.org/ för att se hur det odlas på taken i Brooklyn.

Själv tycker jag att det är helt OK att satsa på snygga grönsaker, bara de är lätta att odla och nyttiga att äta. När det kommer till trenden att odla på taket, så rekommenderar jag att de som har sluttande tak fortsätter att odla på marken (med eller utan pallkrage) och att de med platt hustak gör ett försiktigt försök till takodling. De sistnämnda bör dock se sig noga för, så att de inte faller ner.

Årets gröna trender stod att läsa om i dagens GP.

2 kommentarer:

  1. Jag har sått sallad i en balkonglåda och det växer som sjutton. Små spinkiga stjälkar som böjer sig efter ljuset. Jag vänder på lådan ibland och vips så vänder de sig efter ljuset.

    SvaraRadera
  2. Härligt att höra att du är på gång. Jag har inte sått något, för vi planerar sådd i pallkragar och de är inte hopsnickrade ännu.
    (Varför har du inte sått i gamla stövlar?)

    SvaraRadera