lördag 6 augusti 2016

BONDEKULTUR

Stenkross

Idag har vi varit på Soldattorpet i Eriksberg, där LRF i samarbete med Eriksberg Mjäldrunga Broddarps hembygdsförening bl a visade gamla maskiner (mest traktorer och grävmaskiner) och demonstrerade hur det gick till att kärna smör och krossa sten förr. Dessutom såldes närproducerad mat och hantverk av olika slag.

Den gamla stenkrossen på bilden ovan användes för länge sedan till att krossa stenbumlingar till mindre sten som sedan användes till att bygga vägar med. Trots farhågor från vissa gick det att få igång den gamla maskinen och vi fick se större stenar förvandlas till stenkross.


Stenkrossen i full aktion.


Att titta på hur det gick till att kärna smör, både på urgammalt vis med smörkärna av trä och med en nymodigare apparat som vevades, var intressant att se. Smöret såldes, efter att det saltats. Det skall bli spännande att känna om det är lika gott som utlovat.


Här kärnas smöret med "vevapparat".


I bakgrunden AA med sin egentillverkade smörkärna av gran.




Det var en trevlig förmiddag, då vi fick lära oss hur det gick till i bygden förr i tiden samtidigt som tillfälle gavs att träffa bekanta och fika.

Nu skall jag sluta, för jag är sugen på att smaka på det nykärnade smöret som vi köpte med oss hem - men först bilder på två söta flickor som lekte med hunden Maja.




Hunden Maja.







5 kommentarer:

  1. Då ska jag tipsa om ett trevligt utflyktsmål i samma anda: Särestads Landsbygdsmuseum. http://sarestadlandsbygdsmuseum.se

    SvaraRadera
  2. Tack Anna. Dit får vi ta oss vid tillfälle.

    SvaraRadera
  3. Åh va härligt det ser ut! Riktigt hipsterevent!

    SvaraRadera
  4. Ja, faktiskt. Hoppas det blir fler sådana tillfällen.

    SvaraRadera
  5. Hej Ulla!

    Har du några fina bilder på vårt soldattorp eller något annat som har med vår hembygdsförening att göra som vi skulle kunna få ta del av och dela på vår hemsida eller facebooksida så får du gärna maila mig på eriksberg-mjaldrunga-broddarphembygdsforening@outlook.com

    Med vänlig hälsning Ida

    SvaraRadera